Zdravlje
0

Dvogodišnji dječak spašen ugrađivanjem umjetnih pluća

Sarajevo-x.com
Dvogodišnji dječak, čije je srce do sada prestalo kucati deset puta, ušao je u medicinsku historiju jer je postao najmlađa osoba na svijetu kojoj su ugrađena umjetna pluća, objavio je "Daily Mail".

Dvogodišnji dječak Owen Stark je djelovao kao sretan i zdrav dječak kada se iznenada srušio tokom šopinga sa svojim roditeljima u blizini svog doma u Missouriju, u SAD-u.

Medicinski tehničari su se borili kako bi održali dječaka u životu čije je srce na putu do bolnice otkazalo deset puta.

Dječaku je dijagnosticirana pulmonalna arterijska hipertenzija koja uzrokuje brz prestanak rada srca i pluća. Ovo stanje je uobičajeno kod starih osoba, ali jako rijetko kod male djece. Tačnije, ovo stanje se može naći kod jednog od 100.000 djece.

Owenu Starku je bila potrebna hitna transplantacija pluća kako bi se spasio njego život. Dječak je priključen na aparate za održavanje života, a potraga za donorom je započela.

Preživljavanje uz pomoć ovih aparata nakon dvije sedmice može uzrokovati nepovratne štetne posljedice, pa su doktori Owenu ugradili umjetna pluća njemačke proizvodnje.

Ovaj uređaj pod nazovom NovaLungs LA je smješten van dječakovog tijela i stimulira rad njegovih pluća da uzimaju dovoljnu količinu kisika i izbacuju ugljendioksid. Ovo je prvi put da se ovakav uređaj koristi na ovako mladim osobama.

Owen se oporavlja brzo, skinut je sa liste za transplantaciju, a doktori predviđaju da će napustiti bolnicu za mjesec dana i sasvim normalno živjeti.