Zdravlje u boci
19

Dvije kašikice maslinovog ulja dnevno smanjuju rizik od bolesti srca

Klix.ba
Maslinovo ulje je od davnina poznato po svojstvima blagotvornim za srce, a naučnici su sada utvrdili koja količina maslinovog ulja je dovoljna da biste osjetili pozitivne učinke.

Rezultati istraživanja pokazali su da samo dvije male kašike maslinovog ulja dnevno smanjuju rizik od smrti usljed srčanih bolesti za 50 posto.

Mnoštvo je studija koje naglašavaju prednosti maslinovog ulja po srce, međutim, malo je onih koje su istraživale koliko utječe na smanjenje stope smrtnosti.

Rezultati se temelje na istraživanju prehrambenih navika više od 40.000 osoba, koje je trajalo skoro 20 godina.

Britanski stručnjaci su saopćili da su rezultati pokazali kako maslinovo ulje, koje je najvećim dijelom zastupljeno u mediteranskoj ishrani, koja je bogata ribom, voćem i povrćem, igra veću ulogu u sprečavanju bolesti srca nego što se ranije mislilo.

"Ovi rezultati su veoma značajni, jer su potvrda da je maslinovo ulje dobro za srce", kazao je dr. Charles Knight iz Britanskog društva za kardiovaskularne bolesti.

Maslinovo ulje je prepuno zdravih mononezasićenih masti i polifenola, spojeva koji sprečavaju i umanjuju upale u tijelu, a može smanjiti rizik od stvaranja ugrušaka.