Zdravlje
0

Dva jajeta dnevno protiv holesterola i viška kilograma

Sarajevo-x.com
Konzumiranje dva jajeta dnevno može pomoći u smanjenju kilograma, ali i sniziti nivo holesterola u krvi, tvrde naučnici.

Prethodna istraživanja pokazala su da postoji direktna veza između unošenja u organizam hrane bogate holesterolom, kao što su jaja, i povećanja nivoa holesterola u krvi, čime raste i rizik od srčanih oboljenja.

Međutim, nova studija objavljena u žurnalu "The European Journal of Nutrition" otkriva da oni koji zaista jedu dva jajeta dnevno u toku dijete ne samo da lakše gube kilograme već i smanjuju nivo holesterola.

Tim stručnjaka sa Surrey univerziteta, na čijem čelu se nalazi doktor Bruce Griffin, testirao je 50 zdravih, ali pretilih pojedinaca kojima su jaja davana u toku 12 sedmica. Također su bili podvrgnuti ishrani sa malo kalorija koju im je preporučila britanska Heart Foundation.

Druga grupa ispitanika slijedila je isti program, ali s izuzetkom jaja. Članovi obje grupe zabilježili su gubitak kilograma, ali kod onih koji su konzumirali jaja pao je i holesterol u krvi.

Doktor Griffin na ovo kaže: "Jaja su sastavni dio zdrave dijete koja uključuje niskokalorične namirnice."

Ovi naučnici, piše Daily Mail, žele dokazati da su keksi, kolači ili meso zaslužniji za visok holesterol od, naprimjer, jaja.