Zdravlje
0

Dva dana sedmično na dijeti - smanjen rizik od raka dojke

Sarajevo-x.com
Naučnici tvrde da strogo pridržavanje dijeti samo dva dana svake sedmice može dvostruko smanjiti rizik od raka dojke, piše "Telegraph".

Istraživanjem je utvrđeno da žene koje slijede striktnu dijetu i smršaju šest kilograma, za 40% smanjuju količinu hormona u krvi koji potiču razvoj raka dojke.

Dr. Michelle Harvie iz bolnice Wythenshawe je u svom istraživanju analizirala 100 gojaznih žena od kojih polovina slijedi dijetu koja nalaže unos samo 650 kalorija dnevno tokom dva dana sedmično, dok druga polovina slijedi dijetu koja nalaže unos 1.500 kalorija dnevno tokom cijele sedmice.

Poslije šest mjeseci dijeta, nivo leptina kod žena je opao za 40%, nivo inzulina je opao za 25 %, dok je nivo inflamatornog proteina bio niži za 15%. Sve faktora su povezana sa rakom dojke.

Žene koje su slijedile dijetu od 1.500 kalorija dnevno, takozvanu Mediteransku dijetu, zabilježile su jako sličan gubitak težine i smanjenje hormona.

Dr. Harvie tvrdi da je nova dvodnevna dijeta faktor spasa za žene koje ne mogu pratiti dijetu tokom cijele sedmice. Među ženama koje su sudjelovale u istraživanju bila je i prof. Gillian Haddock koja je također u grupi visokog rizika oboljevanja od raka dojke. U posljednjih šest mjeseci je izgubila preko šest kilograma pomoću dijete i sada je preporučuje svima.

"Mnogo je faktora koji uzrokuju rak dojke, a na koje se ne može uticati kao što su starosna dob, spol i historija bolesti u porodici, ali je normalna tjelesna težina jedan veliki i pozitivan korak koji je moguće poduzeti. Povremene dijete pomažu pri gubitku težine i smanjuju rizik od razvoja raka dojke", rekla je Pamela Goldberg, koja je na čelu kampanje o raku dojke.

"Mislim da je korisno sudjelovati u ovakvim istraživanjima koja nude nove opcije ženama pomoću kojih unaprijeđuju svoje zdravlje. U mojoj porodici je bilo dosta slučajeva raka dojke, tako da i sama pripadam rizičnoj grupi žena. Pokušala sam sa tradicionalnim dijetama, ali su bile previše naporne. Nakon toga sam počela pratiti dijetu koja podrazumijeva unos samo 650 kalorija. Ovu dijetu sam pratila ponedjeljkom i utorkom. Tako mi je bilo mnogo lakše jer sam znala da ću već u srijedu moći jesti normalno. Ova dijeta mi odgovara i mogu je pratiti i kada imam najviše obaveza. Ponedjeljkom i utokrom obično uzimam mliječne napitke pa ne moram brinuti o kupovini i nošenju specijalnih jela", rekla je prof. Haddock.