Velika Britanija
0

Dušnik dječaka obnovljen njegovim matičnim ćelijama

Sarajevo-x.com
Ciaran Finn-Lynch (Foto: Press Assoc.)
Ciaran Finn-Lynch (Foto: Press Assoc.)
Ciaran Finn-Lynch (11) je prvi dječak na svijetu kojem je obavljena uspješna transplantacija dušnika. Dječak je napustio londonsku bolnicu nakon što su svi testovi pokazali da je operacija obavljena uspješno i da oporavak ide u pravom smjeru, objavio je "Sky News".

Ciaran je od rođenja imao problem sa dušnikom zbog kojeg mu je bilo gotovo nemoguće disati. Ugrađena mu je metalna cjevčica koja je dišne puteve držala otvorenim, ali je u novembru prošle godine probila jednu veću arteriju, što je uzrokovalo obimno krvarenje. Dječak je jedva preživio. Jedina preostala opcija je bila transplantacija dušnika.

Doktori bolnice Great Ormond Street iz Londona su uzeli matične ćelije iz Ciaranovog kuka i ubrizgali ih u dušnik kompatibilnog donora iz Italije nakon što su sa organa skinuli donorove matične ćelije. Korištenje dječakovih matičnih ćelija objezbjeđuje da organizam ne odbaci strano tijelo.

Hirurzi su jako zadovoljni nakon transplantacije, jer su se krvni sudovi dječaka pripojili za organ. To je najbitniji korak za uspješan oporavak. Tvrde da će ovaj uspjeh značajno pomoći bolesnicima koji pate od problema sa dišnim putevima.