Zdravlje
52

Dodirivanje vrhova kose može imati opsesivno-kompulsivni karakter

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Osobe koje su opsjednute diranjem kože i povlačenjem vrhova kose zapravo imaju poremećaj kontrole impulsa koji je u medicini poznat kao dermatilomanija i trihotilomanija.

Ove vrste opsesivnog poremećaja zapravo su način na koji se neke osobe pokušavaju izboriti sa tjeskobom i stresom.

Humanitarne organizacije posvećene ovom problemu prodaju narukvice koje izgledaju poput "lucky charm" narukvica poznatih po tome što mogu preusmjeravati energiju.

Iz jedne britanske neprofitne organizacije koja prodaje ove narukvice kažu da osobe koje imaju trihotilomaniju čupaju kosu, ali i trepavice, obrve, dlake s brade, stidnog područja pa čak i sa kućnih ljubimaca.

"To su posebna stanja i osobe s ovim poremećajem ih često kriju šminkom ili izbjegavanjem kontakta očima. Trihotilomaniju je uglavnom teško shvatiti, pa osobe koje pate od ovog poremećaja se često socijalno povlače", rekli su iz ove organizacije.

Jedna 34-godišnja žena rekla je da je naviku čupanja kose stekla u tinejdžerskim godinama i zadržala je do danas i dodala da nije ponosna na to što radi, ali da se ne može zaustaviti.

"Ponekad diram kosu i u javnosti, u autobusu ili na poslu. Kada sam postala mama radila sam to dok sam dojila dijete, pokrivajući ga kosom", rekla je ona.

Doktor David Kingsley, predsjednik Svjetskog udruženja trihologa, rekao je za Independent da je osobama s ovim poremećajem jako teško prestati s tim.

Međutim, mnogi vjeruju da nakit koji preusmjerava energiju to može bar kratkoročno popraviti.

Terapija podrazumijeva kognitivno bihevioralnu terapiju i hipnozu. Bez tretiranja trihotilomanija može postati opsesivna, a navodno su ove narukvice pomagale.