Studija američkih stručnjaka
0

"Dobre masnoće" smanjuju rizik od bolesti srca

Sarajevo-x.com
Zamjena zasićenih masnoća sa zdravijim opcijama može smanjiti rizik od srčanih bolesti za petinu, pokazala je studija provedena u SAD-u. Izvještaj Harvard Medical School je potkrijepio ranije nalaze prema kojima su (dobre) polinezasićene masnoće pronađene u nekim ribama i biljnim uljima.

Tim stručnjaka je analizirao nalaze iz prethodnih osam studija "pokrivajući" više od 13.000 ljudi svojim istraživanjem, javlja BBC. Eksperti su ustanovili kako je smanjenje zasićenih masnoća, pronađenih u maslacu i mesu, bilo samo jedan dio zdrave prehrane.

Preporučljivo je da odrasli ne dobivaju više od 11 posto svoje energije od zasićenih masnoća. To je zato što te masnoće podižu nivo lošeg holesterola koji blokira arterije srca.

Nasuprot tome, polinezasićene masnoće imaju suprotan efekat i povećavaju nivo dobrog holesterola. Prema analizi, svako povećanje od pet posto unosa polinezasićenih masnoća smanjuje za deset posto rizik od problema sa srcem. Prosječan unos od 10 posto takvih masnoća smanjio je rizik za petinu u nešto više od četiri godine.

Vodeći istraživač Dariush Mozaffarian rekao je da uvijek postoji opasnost da pri smanjenju zasićenih masnoća ljudi posežu za drugim lošim opcijama dobivajući masnoće pri konzumaciji keksa ili kolača.

"Naša istraživanja pokazuju da su polinezasićene masnoće poželjna zamjena za zasićene masnoće, a sve zbog boljeg zdravlja srca".

Victoria Taylor iz britanske fondacije Heart je istakla kako ovo istraživanje nije ispitalo ima li slične beneficije zamjena zasićenih mononezasićenim masnoćama, poput maslinovog ulja i uljane repice. Dodala je kako je stoga potrebno bolje istražiti ovo područje.