Zdravlje
2

Djevojčica sa tri noge će uskoro biti operisana

Klix.ba
Dvadesetdvomjesečna djevojčica iz Paname koja je ostala sa tri noge nakon što je razdvojena od njene sestre blizankinje bit će operisana u Los Angelesu.

Ana Paula je dijelila karlicu sa sestrom od rođenja. Rođene su ruralnom dijelu Paname. Nakon operacije djevojčici su ostale tri noge, tri bubrega i mogućnost problema sa reproduktivnim organima. Prije nekoliko dana je stigla u Los Angeles, gdje bi trebala biti podvrgnuta operacijama u Shriners bolnici za djecu.

Šef bolničkog osoblja, dr Kit Song, je rekao da će joj biti operisana srednja noga, a desna će biti operisana iznad koljena jer nema funkciju stopala i koljena. Djevojčica bi nakon nekog vremena dobila protezu i doktori se nadaju da bi mogla hodati.

"Mislim da će moći hodati, u najmanju ruku sa štakama ili uz pomoć štaka", rekao je dr. Phoebe Scott-Wyard na konferenciji za novinare.

Dr Song je dodao: "Ona će biti u stanju da se kreće i igra kao druga djeca, bit će drugačija od njih, ali će moći držati korak s njima", Rekao je dr. Song.

Njeno putovanje u Los Angeles je omogućila Shriners bolnica i Fondacija Djeca u ratu, koja osigurava novac za liječenje i rehabilitaciju djece.

"Nadam se da će biti u redu i da će moći hodati", izjavila je majka Ane Paule Ileana Monroy. Ana Paula će imati svoju prvu operaciju za mjesec dana, nakon što doktori naprave detaljan plan kako da se krene naprijed.

Njeno zdravstveno stanje je toliko rijetko da postoji samo 12 slučajeva godišnje u svijetu.