Predškolski uzrast
0

Djedovi i bake utječu na prekomjernu težinu unučadi

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Izgleda da bake i djedovi ne znaju uvijek šta je najbolje za njihovu unučad, bar ne što se prehrane tiče. Kod mlađe djece koju oni čuvaju, povećan je rizik od prekomjerne težine, pokazuje nova naučna studija sa Londonskog univerziteta.

Analiza koja je obuhvatila 12.000 trogodišnjaka, pokazala je da se rizik od pretilosti kod te djece, povećao za 34 posto. Kod djece koja su išla u vrtiće ili su ih čuvale dadilje, rizik je bio mnogo manji.

U Velikoj Britaniji četvrtina djece predškolskog uzrasta ima problema sa težinom.

U ovom istraživanju korišteni su podaci iz studije Millennium Cohart, koja je pratila zdravlje djece od devet mjeseci do tri godine. Sva ispitana djeca su se rodila u Velikoj Britaniji u periodu od 2000. do 2001. godine.

Kod djece, za koju su se bake i djedovi brinuli polovicu dana, šanse da budu pretili bile su povećane za 15 posto. Cjelodnevna briga povećala je rizik na 34 posto.

Kroz analiziranje pratila se i socijalno-ekonomska pozadina djeteta, te je uočen povećan rizik od pretilosti kod djece čije majke imaju karijeru i mnogo rade.

Catherine Law, voditeljica ove studije, kaže da se ovo istraživanje nije toliko baziralo na povezanost djedova i baka sa debljinom unučadi, koliko na povećanje kvalitete brige o djeci.

"Željeli smo da razgovaramo sa djedovima i bakama da vidimo sa kakvim se izazovima susreću. Nama nije cilj da uperimo prst u jednog krivca i tako riješimo sve probleme. Cilj je bolja edukacija o zdravijem životu, te kako izbjeći da se djeca nagrađuju hranom", rekla je prof. Law za BBC.