Zdravlje
5

Dječija koža posebno osjetljiva: Štitimo li djecu od sunca i insekata na pravi način?

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ljeto je stiglo i potrebno je i osjetljivu dječiju kožu zaštititi od sunca. Postoje dokazi da izlaganje suncu u ranoj dobi povećava opasnost od nastanka raka kože u kasnijim godinama. Pored sunca, djecu je potrebno zaštititi i od ujeda komaraca.

Dječija koža dosta je propustljivija od kože odraslih, što znači da brže upija štetne hemikalije iz sredstava koji se nanose kako bi se zaštitilo od sunca i insekata, njihovi nezreli organizmi se teže bore sa unesenim otrovima, a ono što ostaje na koži ne pruža nikakvu zaštitu. Ukoliko se odlučite za kremu za sunčanje, pobrinite se da je faktor zaštite od UV zračenja 30 ili više, i da je vodootporna.

Za djecu od dvije do 12 godina, potražite kremu koja sadrži cink ili titanijum, obzirom da kod ostalih hemikalija ne postoji dokaz kako utiču na dječiju kožu. Zaštitne kreme od sunca u spreju nisu testirane, a i postoji mogućnost da dijete udahne sprej.

Kada su mala djeca u pitanju, najbolja zaštita od sunca jeste hlad i tanka odjeća koja bi spriječila izlaganje kože insektima, kao i postavljanje mreža na prozore. Direktno izlaganje ljetnom suncu, naročito na moru i bazenu, nikako se ne preporučuju djeci mlađoj od šest mjeseci.

Potrebno je također obratiti pažnju da dijete unosi dovoljno tekućine, jer postoji veliki rizik od dehidracije.

Kada su u pitanju sprejevi koji štite od komaraca, zaista ne postoji nijedan koji je siguran za djecu, a ukoliko se ipak odlučite, pazite da sprej ne dođe u dodir sa djetetovim licem, te da se ne zadržava predugo na koži.

Pedijatri naročito ne preporučuju kombinovanje kreme za zaštitu od sunca sa sprejem protiv insekata.

Koža je najveći ljudski organ, a naročito je osjetljiva kod male djece. Dakle čuvajte djecu koliko je to moguće u hladu, u pogodnoj odjeći, zaštitite mu glavu šeširićem, a u kasnijoj dobi obratite pažnju i na zaštitu očiju od sunca.