Za ne povjerovati
0

Djeci treba što više šećera

Sarajevo-x.com
Israživački tim iz Velike Britanije je nedavno otkrio kako zašećereni napici pozitivno utječu na pamćenje i koncentraciju učenika osnovnih škola. Riječ je svakako o otkriću koje će obradovati mališane širom svijeta, ali i šokirati njihove roditelje, kojima je teško povjerovati da sokovi i grickalice, bogati šećerom, mogu biti korisni za dječji razvoj.

Rezultatima nove studije, koji negiraju tvrdnje o hiperaktivnosti uslijed konzumiranja previše šećera, nisu nimalo oduševljeni ni školski nastavnici koji smatraju kako će se na ovaj način promovirati nezdrava hrana.

Naučnici, naime, vjeruju kako se djeci može olakšati mučni proces učenja uz redovne, ali male, porcije grickalica bogatih šećerom, a nikako konzumiranjem velikih količina takve "nezdrave" hrane.

"Ne postoji dokaz o hiperaktivnosti djece koja pretjeraju sa šećerom. Mi smo pokazali kako upravo šećer može poboljšati pamćenje i koncentraciju", objasnio je David Benton, profesor sa Univerziteta Swansea, koji je ujedno i vodio pomenutu studiju.

Kako saznaje britanski Telegraph, šesnaestero djece između devet i deset godina je moralo popiti voćni sok sa umjetnim zaslađivačem ili glukozom, osnovnim oblikom šećera. Djeca koja su konzumirala glukozu su za više od 10 posto imali bolje rezultate na testovima memorije, te su proveli dodatnih 11 do 20 minuta u individualnom rješavanju određenih zadataka u učionici.

"Djeci između pet i deset godina su, za razvoj mozga, potrebne dvostruko veće količine glukoze, u odnosu na odrasle osobe. Mozak, za razliku od drugih tjelesnih organa, ne skladišti energiju, već je mora osigurati direktno iz krvotoka. Želimo naglasiti da su djeci potrebne manje, ali češće, količine zašećerenih sokova i hrane. Pretjerivanje nije preporučljivo, jer može dovesti do problema s tjelesnom težinom", dodao je profesor Benton.