Rijetka fobija
0

Dječak se boji hrane, ništa nije žvakao četiri godine

Sarajevo-x.com
Daniel Harrison (Foto: Mirror)
Daniel Harrison (Foto: Mirror)
Autistični dječak Daniel Harrison od rođenja pokazuje strah od hrane. Nakon problema koje je njegova majka imala s dojenjem, ovaj četverogodišnji Britanac počeo je odbijati da jede. Danas ga hrane kroz plastičnu cjevčicu prikopčanu za stomak.

Njegovi očajni roditelji nadaju se da će prikupiti novac kako bi Daniela poslali na liječenje u Austriju, gdje doktori na klinici tvrde da postižu izvanredne rezultate u liječenju takvih slučajeva.

Otac dječaka, 41-godišnji Kevin Harrison, izjavio je za list "Mirror": "Ne postoji ništa medicinsko što našeg sina sprječava da jede. Sve je u njegovoj glavi, ali još niko nije uspio shvatiti kako da mu pomogne da to prevaziđe."

"Njegova majka i ja se bojimo da bi se nama nešto moglo dogoditi i želimo da je on u stanju da se sam hrani", kazao je zabrinuti otac.

Doktori tvrde da je ova fobija u proteklih 22 godine zabilježena samo kod 12 ljudi i da ima veze sa refluksom kiseline.

Dječakova majka Catherine (37) primijetila je dok Daniela kad je bio beba osjećaj oštre boli nakon dojenja. Ni operacija nije pomogla. Stoga je roditeljima jedina nada terapija u bolnici u Grazu, jer su se tamošnji doktori već susretali sa ovakvim problemom.