Zdravlje
0

Djeca u SAD-u debela zbog školskog sistema

Sarajevo-x.com
Dosadašnje studije su pokazale da najveći procent pretilih ljudi živi upravo u Sjedinjenim Državama, a nova studija objašnjava zašto. Prema riječima naučnika, krivci nisu samo roditelji koji dopuštaju djeci da mnogo jedu, kao ni sama djeca koja su pod pritiskom reklama već cijelokupni edukacijski sistem SAD-a koji ide na ruku povećanju pretilosti.

Djeca su pod stalnim pritiskom koji proizvođači putem privlačnih reklama plasiraju pred najmlađu publiku. To što su djeca na svakom koraku okružena gaziranim pićima i masnom, nezdravom hranom, nije jedino što američku djecu čini debelima. Prema novom istraživanju, cjelokupni školski sistem je kriv za to, prenio je u utorak Reuters.

U školama širom Amerike, fizičke aktivnosti učenika su svedene na minimum. Previše kalorija i premalo kretanja dovest će do nesagledivih razmjera pretilosti u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nekoliko objedinjenih studija koje su objavljene u časopisu Preventative Medicine, govore kako se nešto mora promijeniti ukoliko roditelji i profesori (a i cijela zajednica) žele učiniti svoju djecu manje debelima.

Naučnici zato savjetuju da se hitno usvoji neki zakon ili odredba prema kojoj će se regulisati fizička aktivnost u školama.

U studiji se također govori i o siromašnim porodicama koje su primorane kupovati nezdrave proizvode jer oni koštaju manje od onih zdravih ili organskih.