Ne gladujte
0

Dijeta u trudnoći može bebu učiniti manje inteligentnom

Sarajevo-x.com
Trudnice koje su na dijeti izlažu bebe riziku manjeg koeficijenta inteligencije i problemima sa ponašanjem, kažu naučnici. Novo istraživanje pokazalo je da smanjivanje unošenja hranljivih materija i kalorija u prvoj polovini trudnoće usporavaju razvoj bebinog mozga, prenosi "Daily Mail".
Iako je istraživanje provedeno na životinjama, naučnici tvrde da se rezultati mogu primijeniti i na žene te upozoravaju na opasnost po bebe ako njihove majke ne jedu zdravo.

Autor Thomas McDonald tvrdi da je istraživanje novi dokaz važnosti dobrog zdravlja trudnice i dijete.

"Istraživanje podržava stanovište da dijete u trudnoći može utjecati na razvoj organa fetusa, u ovom slučaju mozga, što može imati dugoročne posljedice na dijete, eventualno niži IQ, što se može odraziti na probleme u ponašanju", rekao je McDonald.

I prethodna su istraživanja pokazala da stroge dijete, gladovanje i nedostatak hrane tokom trudnoće mogu utjecati na nerođenu djecu.

Nova se dijeta pak odnosi na "normalne" dijete koje su tipične za žene u Velikoj Britaniji i Americi.

Istraživanje je provedeno na dvije grupe ženki babuna u istraživačkom centru u San Antoniju. Jedna grupa jela je koliko je htjela, dok je drugoj grupi umanjena ishrana za 30 posto.

Ćelije se nisu dovoljno razmnožavale i veze među neuronima kod beba nisu formirane.

McDonald smatra da nedostatak hranljivih materija u ishrani predstavlja poseban rizik za majke tinejdžerke, kao i za žene koje zatrudne u odmakloj životnoj fazi.

Naučnici su zatražili još dodatnih istraživanja kako bi utvrdili vezu između dijeta i rizika da dijete oboli od autizma, depresije ili šizofrenije.