Zašto je svaka dijeta neuspješna?
2

Dijeta prisiljava moždane ćelije da jedu jedna drugu

Sarajevo-x.com
Svi koji su barem jednom u životu bili ne nekoj dijeti, znaju da u trenucima glad može biti toliko jaka da imamo osjećaj da ćemo pojesti vlastitu ruku.

No, sada je dokazano da i mozak ima iste porive. Kada se izgladnjujemo, moždane ćelije počnu jesti jedna drugu, piše Daily Mail. Ovo otkriće bi moglo objasniti zašto je skoro svaka dijeta osuđena na propast.

Američki istraživači pokušali su ponuditi odgovor zašto se to dešava. Naime, oni su proučavali fenomen nazvan autofagija, tokom kojeg ćelije "čiste" svoju unutrašnjost tako što jedu ostatke koji se akumuliraju tokom vremena. Autofagiju, koja je ključna u kontroliranju apetita, u moždanim ćelijama aktivira nedostatak hrane.

To uzrokuje oslabađanje masti koje dovodi do povećanja snažne hemikalije u mozgu koja stimulira apetit.

Vjeruje se da čitav proces pokreće glad, što je loša vijest za ljude koje pokušavaju smršati i često su na dijetama. To znači da ih apstiniranje od hrane, ustvari, čini gladnijim nego ikada. Tako upadaju u začarani krug izgladnjivanja i prejedanja.

Ovi rezultati objašnjavaju i zašto apetit opada sa starenjem. Navodno su ćelije u tijelu starijeg čovjeka manje sklone autofagiji.