Zdravlje
0

Deset činjenica o ljudskom srcu koje sigurno niste znali

Sarajevo-x.com
Pojam ljubavi dugo je zbunjivao čovječanstvo, te je mnoštvo soneta i debelih knjiga posvećeno ovoj temi. Danas su naučnici otkrili da je mišični organ poznat kao srce jednako kompleksan, jer bez njega i ljubavi nemoguće je živjeti. U nastavku pročitajte listu deset neobičnih činjenica o ljudskom srcu koju je objavio poznati naučni web portal LiveScience.

10. Poziv na seks

Ako ne možete stići redovno ići u fitness centar, "pokušajte" redovno upražnjavati seksualne odnose, jer ćete vašem srcu učiniti uslugu. Naime, studija u kojoj je učestvovalo 2.500 muškaraca, od 49 do 54 godine, pokazala je da doživljavanje orgazma najmanje tri puta sedmično prepolovljuje rizik od smrti zbog posljedica koronarnog srčanog oboljenja. Ako zanemarimo skrivena zdravstvena pitanja i šanse za obolijevanje od neke seksualno prenosive bolesti, seks vam pruža dovoljnu fizičku aktivnost. Prema nekim procjenama, strastvenim seksualnim odnosom možete udvostručiti broj srčanih otkucaja i sagorjeti do 200 kalorija, što inače postižete sa 15-minutnim trčanjem. Tako da ostanak u krevetu, možda i nije tako ideja.

9. Ženska srca

Žene vode u nekim pitanjima srca, ali kada je riječ o istraživanjima o kardiovaskularnim oboljenjima, muškarci su u fokusu. Već desetljećima se srčana oboljenja i srčani udari promatraju kao oboljenja muškaraca, ali ovo je daleko od istine. Srčana oboljenja svake godine u SAD-u usmrte 50.000 više žena nego muškaraca, tj. ukupno 500.000 Amerikanki. Postoji još jedna velika razlika. Žene vrlo rijetko dožive srčani udar u stilu hollywoodskih fiilmova, gdje nakon strahovite boli u prsima nastupa smrt. One zapravo osjete stezanje, bol ili pritisak u srcu, kao i još nekoliko simptoma poput mučnine i bolova u vilicima i leđima.

8. Zakrpljeno srce

Slomljeno srce može izazvati dovoljno jaku bol da poželite da vam ga neko popravi ili da dobijete novo srce, a obje opcije će možda jednog dana biti i izvodljive. Naučnici trenutno proučavaju crvenog daždevnjaka kako bi pokušali razviti terapije na nivo stanica za osobe sa srčanim organom sa fizičkim oštećenjima. Ovaj vodozemac ima jedinstvenu sposobnost, a to je razvijanje potpuno novog srčanog mišića. A u potpuno drugoj studiji, naučnici su u laboratoriji uspjeli "razviti" srce koje kuca iz matičnih stanica embriona.

7. Od srca srcu

Prodorni pogled vašeg kućnog ljubimca ili neke druge životinje može vas natjerati da se zapitate da li u tom trenutku možda komunicira sa vama. Nedavna studija je otkrila da i konji spadaju u životinje koje mogu emocionalno reagovati. Istraživači su dokazali da se brzina srčanih otkucaja kod konja ujednačava sa brzinom srčanih otkucaja osobe koja ga u tom trenutku miluje. Detektor emocija kod konja jednog dana bi mogao zamijeniti postojeće procedure kojima se mjeri nivo hormona stresa kod pacijenata.

6. Velika srca

Neke osobe zaista imaju veće srce od ostalih, ali ne u emocionalnom smislu, već fizički, što može signalizirati skrivena srčana oboljenja. Najčešće se radi o dilatiranoj kardiomiopatiji, koja se javlja kada se srčane komore istegnu i prošire. Ova ispupčenja zatim usporavaju pumpanje krvi iz srca, pa tjelesni organi ne dobivaju dovoljno krvi. Ukoliko ovo ozbiljno medicinsko stanje nije pod kontrolom liječnika, prošireno srce može prouzrokovati prestanak rada srca.

5. Smijeh godi

Smijte se od srca. To je ona vrsta smijeha od koje vam suze naviru na oči i koja vam grije dušu. Istraživanja su pokazala da napadi smijeha mogu izazvati opuštanje obloga zidova krvnih sudova poznatih kao endotelijum, čime se povećava dotok krvi u tjelesne organe čak 45 minuta nakon epizode smijeha. Endotelijum je veoma važan, jer u slučaju njegovog oštećenja, krvni sudovi se sužavaju i osoba obolijeva od nekog kardiovaskularnog oboljenja.

4. Pijte u čast vlastitog srca

Čaša crnog vina može otići direktno u vaše srce, a nedavne studije su pokazale da se ipak isto može desiti i ako pijete bijelo vino.Naime, naučnici oduvijek tvrde da je crno vino zdravo za srce zahvaljujući kožici grožđa, koje obiluje određenim vrstama antioksidanata, a budući da se za Chardonnay skida kožica sa grožđa, do nedavno se pretpostavljalo da bijelo vino nema nikakvih koristi za srce. Međutim, laboratorijski eksperiment na pacovima pokazao je da pulpa bijelog grožđa sakriva tvari koje znatno više doprinose zaštiti srca nego što to čini crno grožđe. Dakle, pri izboru vina koje želite piti, samo slijedite vlastito srce.

3. Snažna pumpa

U manje od minute, vaše srce može ispumpati krv do svake stanice u vašem tijelu, a u toku dana otprilike 100.000 srčanih otkucaja putem krvnih sudova tjera ogromne količine kisikom bogate krvi do najudaljenijih stanica. To je veliki posao za mišićni organ veličine stisnute šake.

2. Slomljeno srce

"Slomljeno" srce je ozbiljno stanje i čak može izazvati nesvjesticu. Prekid ljubavne veze ili vijest o smrti člana porodice može "slomiti" ljudsko srce i povećati rizik od srčanog udara, pokazale su mnoge studije. Ovakve traume također mogu izazvati puštanje hormona stresa u krvotok koji privremeno "ošamute" srce, što izaziva simptome slične simptomima srčanog udara (bolovi u prsima, otežano disanje i slično), koje će odagnati nekoliko dana odmora.

1. Znak ljubavi

Mišićni organ poznat kao srce postao je univerzalni simbol za ljubav. Grci su vjerovali da je srce središte duha, Kinezi su ga povezivali sa centrom sreće, a Egipćani su bili mišljenja da emocije i intelekt dolaze upravo iz srca. Ipak, niko nije siguran odakle potiče asocijacija na ljubav. Jedna od ideja je da je srce postalo sinonim za ljubav u antičkom gradu Kirene, koji se nalazi u današnjoj Libiji. Ova kolonija je bila poznata po biljci Silphium koja ima sjeme u obliku srca.