Zdravlje
0

Depresija korisna za dušu?

Sarajevo-x.com
Napad depresije može biti dobar za dušu, tvrdi jedan od vodećih britanskih psihijatara. Prema njegovom stručnom mišljenju ovo teško stanje izaziva patnju kod oboljelih, ali ih također može učiniti jačima i otpornijima u slučaju budućih životnih drama i tragedija.

Doktor Paul Keedwell, koji je također patio od depresije u svojim tridesetim, u svojoj je kontroverznoj knjizi "How Sadness Survived" iznio teoriju da depresija može biti korisna za ljudsku dušu, jer može u budućnosti potaći kreativnost i ojačati karakter.

Već duže vrijeme se u svijetu raspravlja o stanju depresije, a pojedini doktori i farmaceutske kompanije prebrzo dijagnosticiraju ovo psihičko stanje kako bi se moglo liječiti sa skupim i potencijalno opasnim lijekovima.

Zvanične cifre pokazuju da će četvrtina svjetske populacije patiti od depresije u određenom periodu svog života,a prošle godine je samo u Velikoj Britaniji izdato oko 32 miliona recepata za antidepresive.

Čak i ekonomski stručnjaci naglašavaju kako depresija Veliku Britaniju košta oko 22,5 milijardi eura u obliku bolovanja, odsustva sa posla i gubitka produktivnosti, prenio je Daily Mail.

Dr. Keedwell, stručnjak za promjene ponašanja iz Londona, vjeruje kako se sa ovim stanjem čovječanstvo bori već hiljadama godina, te da je vjerovatno odigralo ključnu ulogu u evoluciji.

Nedavna studija sprovedena u Holandiji pokazala je da se pacijenti zaista bolje suočavaju sa problemima nakon što su pretrpjeli napad depresije, ali se ipak psihičko zdravlje nekolicine ispitanike pogoršalo, naročito kod izolovanijih pacijenata ili pacijenata koji pate od različitih ovisnosti.

"Depresiju promatramo kao poremećaj, ali ja na to gledam kao na odbrambeni mehanizam. U ozbiljnom obliku riječ je o zastrašujućem i po život opasnom stanju, ali kratke epizode su svakako manje bolne. Depresija može pomoći ljudima u pronalasku novih načina suočavanja sa različitim dešavanjima, može im dati novu perspektivu i natjerati ih da postavljaju razumnije ciljeve", pojasnio je dr. Keedwell.

Svakako je važno zapamtiti da dok neke osobe imaju dovoljnu unutrašnju snagu za borbu protiv depresije, drugima za to pak treba pomoć.