Zdravlje
18

Danas je Svjetski dan kontracepcije: Godišnje u svijetu 80 miliona neplaniranih trudnoća

Klix.ba
Ilustracija
Ilustracija
Asocijacija XY će danas, 26. septembra 2014. godine na Trgu Djece Sarajeva, u periodu između 12:00 i 15:00 kroz informativno-edukativne aktivnosti, a pod motom "Riječ je o tvom životu, tvojoj budućnosti" obilježiti Svjetski dan kontracepcije (SDK).

BiH će zahvaljujući desetinama volontera i vršnjačkih edukatora Asocijacije XY u Sarajevu obilježiti SDK 2014., te na taj način biti dio globalne inicijative.

Kroz dijeljenje promotivnog i edukativnog materijala na temu kontracepcije, kao i kroz direktnu komunikaciju sa građanima, oni će javnosti prenijeti ovogodišnji slogan manifestacije "Riječ je o tvom životu, tvojoj budućnosti". Također, na Trgu Djece Sarajeva će biti postavljena i improvizirana učionica gdje će svi zainteresovani sugrađani, prije svega mladi, moći prisustvovati edukativnim sesijama o kontracepciji, a kroz originalnu metodologiju Asocijacije XY naziva "Uči gdje stigneš".

I u 2014. godini neplanirane trudnoće, kao i utjecaj koji iste imaju na živote mladih djevojaka i lokalne zajednice, ostaju biti značajan izazov u zemljama sa niskim i srednje visokim prihodima. Oko 220 miliona žena širom svijeta želi biti u mogućnosti da kontrolira začeće, ali nemaju pristup modernim i sigurnim sredstvima kontracepcije. Općenito, procjenjuje se da svake godine 80 miliona trudnoća u svijetu biva neplanirano. Brojne međunarodne studije su dokazale da djevojke u dobi između 15 i 19 godina, a koje su obuhvaćene edukacijom o seksualnosti, obzirom na dobiveno znanje i vještine, imaju 50% manje šanse da se izlože riziku od pojave neplanirane trudnoće.

Svjetski dan kontracepcije predstavlja globalnu kampanju sa misijom da podigne svijest o kontracepciji te da pruži priliku mladim ljudima da odluke o svom seksualnom i reproduktivnom zdravlju donose na osnovu valjanih i provjerenih informacija.

SDK je redovan godišnji događaj koji se još od 2007. obilježava svakog 26. septembra u godini gdje mnogobrojne zemlje širom svijeta organizuju različite događaje kako bi obilježili ovaj značajan datum a ujedno i pokazali svoju posvećenost u podizanju svijesti o kontracepciji, kao i poboljšanju obrazovanja iz oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja.