Zdravlje
0

Da li ste hrabri za vampirsku terapiju: Liječenje artritisa i ožiljaka uz pomoć vlastite krvi

Klix.ba
Zaboravite lijekove i druge terapije kako biste izliječili artitis, ožiljke od akni i brojne druge zdravstvene probleme. Nova studija tvrdi kako sve to može riješiti vaša krv.

Nakon istraživanja utvrđeno je da krv zaustavlja proces starenja, obnavlja mišiće i jetru. Zrnca s različitim atributima čine krv korisnom. Naprimjer, najmanja krvna zrnca otpuštaju proteine za rast koji šalju signale za ubrzani oporavak tkiva i regeneraciju kostiju, kože i hrskavice.

Mnoge terapije krvlju sadrže plazmu obogaćenu trombocitima koji su esencijalni za pripremu pacijentove krvi. Najprije se uzima krv pacijenta, stavlja u centrifugu kako bi se odvojila crvena krvna zrnca ostavljajući čistu plazmu koja je bogata trombocitima i bijelim krvnim zrncima.

"Mnoge studije sugerišu da plazma bogata trombocitima može pomoći u procesu liječenja kada je stavljamo na određeno mjesto. S obzirom na to da je krv iz vašeg tijela, rizik od nuspojava je uveliko smanjen", rekao je profesor Lennard Funk.

Tretmani krvlju:

  1. Liječenje artritisa na koljenu Ubrizgavanje krvi sprečava pogoršanje stanja, smanjuje bol i vraća funkciju koljena kod 73 posto pacijenata.

  2. Liječenje rana

Stavljanje krvi u gel pospješuje liječenje rana i opekotina te štiti od infekcije.

  1. Istegnuti mišići i tetive Plazmu obogaćenu trombocitima koriste sportisti koji su imali povrede koljena, peta, ramena i laktova.

  2. Gubitak kose Injekcije obogaćene krvlju koje se daju u tjeme smanjuju opadanje kose i potiču rast nove.

  3. Gubitak zuba Stavljanje gela sa obogaćenom krvnom plazmom na desni sprečava gubitak zuba.

  1. Slomljene kosti Studija u Indiji koja je provedena 2012. godine pokazala je da su injekcije s vlastitom obogaćenom krvlju (PRP) pomogle 50 od 55 pacijenata da izliječe slomljene kosti noge. Naime injekcija PRP ispušta proteine koji reguliraju formiranje kostiju.

  2. Ožiljci Krv se nanosi mikroiglama i ovaj tretman je odličan za dubinske ožiljke.