Zdravlje
2

Da li biste donirali svoje lice kada umrete?

Klix.ba
Carmen Blandin Tarleton nakon operacije
Carmen Blandin Tarleton nakon operacije
Nova pravila u SAD-u koja stupaju na snagu danas olakšat će ljudima da doniraju svoja lica i ruke za transplantaciju. U pravila je uvrštena i jetra.

Transplantacija lica, raka i jetre poznati kao vaskularizirani kompozitni alografti (VCAs) mogu promijeniti živote mnogih ljudi. No, osobe koje imaju potpisanu donorsku karticu neće odmah biti upisane.

VCAs uključuju transplantacije višestrukih struktura i mogu uključiti kožu, kosti, mišiće, krvnih sudova, nerva i vezno tkivo.

Mreža za liječenje organa i transplantaciju u Virginiji bori se da lice i šake budu uvrštene u transplantacione programe jer do sada nisu bile priznate zakonom.

"Ova pravila uspostavljaju mrežu za daljnji razvoj revolucionarne terapije koja vraća vitalne funkcije i identitet ljudima koji su pretrpjeli devastirajuće povrede ili bolesti. Želimo da ovaj tretman bude široko dostupan", rekla je Sue McDiarmid, direktorica Komiteta za transplantaciju vaskulariziranih kompozitnih alografita.

Prva transplantacija lica izvedena je 2008. godine u SAD-u, a šake 199. godine. Od tada, sedam osoba je primilo nova lica, osam obje ruke, a 14 po jednu ruku.

Među osobama koje su dobile novo lice je Charkla Nash koju je napala čimpanza, Connie Culp koja je upucana u lice, te Carmen Blandin Tarleton koju je suprug napao lužnatom otopinom.

"Donator i njena porodica su mi dali nevjerovatan dar napravivši značajnu razliku kvalitetu mog života na dnevnoj bazi", rekla je Tarleton.