Zdravlje
0

Cryo-Save sarađuje sa Vatikanom

Klix.ba
Započeta je saradnja između najveće evropske i svjetske porodične banke matičnih ćelija Cryo-Save i najznačajnijeg evropskog katoličkog univerziteta, Università Cattolica del Sacro Cuore (Katolički univerzitet Svetog srca – UCSC).

Univerzitetska bolnica Gemelli, sa sjedištem u Rimu, dio je Fakulteta za medicinu i hirurgiju pri USCS te je u vlasništvu Vatikana. Partnerstvo ima za cilj promociju i širenje znanja o krioprezervaciji matičnih ćelija iz tkiva pupčane vrpce. Obje strane snažno vjeruju u potencijal njihove upotrebe.

Profesor Giovanni Scambia, voditelj Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo i naučni rukovodilac na Katoličkom sveučilištu Svetog srca, kaže: "Broj stanja za koja bi mezenhimalne matične ćelije mogle imati važnu ulogu eksponencijalno raste - trenutno u svijetu imamo više od 4000 studija u kojim učestvuju pacijenti koji imaju neko stanje koje se može tetirati matičnim ćelijama. Ovo svakako predstavlja značajnu priliku za razvoj potencijalnih tretmana u regenerativnoj medicini".

"Saradnja sa USCS te italijanskim klinikama povezanim sa USCS, stvara obostranu korist i povećat će svijest javnosti te dodatno ojačati našu lidersku poziciju u ovoj oblasti, kako bismo u budućnosti mogli razviti dodatne terapeutske primjene", kaže Arnoud van Tulder, izvršni direktor Cryo-Save Grupe.

Zahvaljujući Cryo-Saveu i roditelji iz Bosne i Hercegovine već tri godine imaju priliku da sačuvaju matične ćelije svoje djece. Ova porodična banka matičnih ćelija posluje na četiri kontinenta, u 43 zemlje svijeta i posjeduje šest labaratorija.

"Povodom obilježavanja tri godine prisustva Cryo-Savea u BiH, kao znak zahvalnosti i poštovanja za više od 2500 porodica koje su nam ukazale povjerenje, kreirali smo Vaučer povjerenja. Vaučeri povjerenja daju mogućnost klijentima Cryo-Savea da obraduju tri porodice iz njihovog najbližeg okruženja, koje očekuju prinovu i koje namjeravaju sačuvati matične ćelije svoga djeteta. Porodica će moći iskoristiti ovaj Vaučer u vrijednosti od 100 EUR prilikom plaćanja usluge čuvanja matičnih ćelija za svoje dijete, najkasnije do 31.12.2012." godine, izjavila je Azra Habibija, regionalna menadžerica Cryo-Savea BiH.

Poslovno sjedište Cryo-Savea je u Švicarskoj, a najsuvremeniji laboratoriji su preduslov da bi uzorci bili adekvatno prihvaćeni i procesuirani te pohranjeni kako bi se u slučaju eventualne potrebe mogli iskoristiti na najbolji mogući način. Potvrda kvaliteta, koji nudi Cryo-Save, jesu certifikati koje posjeduje, a koji su dokaz da se radi na najvišem nivou. Certifikati dolaze od Švicarske agencije za terapijske proizvode, ISO 9001:2008, Paul-Ehrlich Instituta, Belgijske federalne agencije za lijekove i zdravstvene produkte te Američke asocijacije banaka krvi.

"Posjedujemo i GMP certifikat, koji osigurava najveći kvalitet u prihvatanju, obradi, krioprezervaciji i pohrani matičnih ćelija, a koji je izdat prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije. Ovaj certifikat predstavlja potvrdu kvaliteta, koju posjeduje Cryo-Save i priznanje našim nastojanjima da ostanemo banka broj jedan kada je u pitanju pohranjivanje matičnih ćelija", kaže Habibija.