Zdravlje
1

Crveno vino čuva srce žene

Sarajevo-x.com
Odveć je dokazano da umjerena konzumacija vina može poboljšati rad srca. Međutim, nova studija dokazuje da je vino izuzetno pogodno za zdravlje žene, a pogotovo kada su njeni krvni sudovi u pitanju.

Španski istraživači došli su do zaključka da je kod žena koje su četiri sedmice konzumirale dvije čaše vina dnevno, znatno smanjen rizik od srčanih oboljenja jer sastojci vina, naročito crvenog, razgrađuju određena zgrušenja u krvnim sudovima.

Iako nije konačno dokazano kako vino može zaštiti srce, dr. Emilio Sacanella tvrdi da između crvenog vina i smanjenog rizik od srčanih oboljenja postoji uska veza.

"Mi smatramo da nije vino osnovni uzročnik koji može zaštiti srce, ali je zasigurno jedan od njih. Pošto brojne studije nisu uspjele dokumentovati vezu između vina srca, mi smo se odlučili fokusirati na razne upale u tijelo koje mogu uzrokovati srčane probleme. Rezultati su pokazali da vino smiruje te upale i mi mislimo da je to ta pogodna veza između vina i srca“, objasnio je Sacanella za Reuters.

U studiji o vezi između vina i srca učestvovalo je 35 zdravih žena. Zaključak istraživanja jeste da ljudi koji redovno konzumiraju crveno vino, rizik od srčanih oboljenja koja mogu biti smrtonosna smanjuju za 75% u odnosu na one koji ne piju vino.