Zdravlje
3

Crv mutant koji se nikad ne deblja mogao bi biti revolucija u dijeti

Klix.ba
Na prvi pogled, ovaj crv izgleda baš poput bilo kojeg drugog. No, istraživači kažu kako bi ovo sitno stvorenje, latinskog naziva Caenorhabditis elegans, u sebi moglo skrivati odgovor protiv pretilosti.

Crv posjeduje određenu genetsku mutaciju zbog koje se nikad ne može udebljati, a dalje istraživanje bi moglo rezultirati proizvodnjom pilule koja bi ljudima dopustila da u neograničenim količinama uživaju u svojoj omiljenoj hrani kao što su čokolada, sladoled i kolači, a da se ne udebljaju.

Tim istraživača predvođen Seanom Curranom sa USC Davis School of Gerontology i Keck School of Medicine of USC pronašli su način kako da spriječe gojaznost, izdvojivši ključni gen koji farmaceutske kompanije već pretvaraju u lijek.

Istraživanja su uključuila eksperimente u laboratorijama sa određenim genetskim mutacijama crva - crvima sa hiperaktivnim SKN-1 genom, davana je hrana izuzetno bogata šećerom bez, usljed čega se oni nisu nimalo udebljali, za razliku od običnih crva koji su prilikom iste prehrane dobili na težini.

SKN-1 gen također posjeduju i ljudi, a on se naziva Nrf2 protein.

Nrf2 protein se veže za specifični red DNK, te kontroliše sposobost ćelija da rade detoks ili poprave oštećenje nastalo usljed izloženosti hemijsko reaktivnom oksigenu, čestoj prijetnji zdravlju ćelija, što je već dokazano kroz istraživanja na sisarima.

Farmaceutske kompanije već rade na tome da razviju lijekove malih molekula koje ciljaju upravo na Nrf2, u nadi da će stvoriti više antioksidanata i usporiti starenje, a sljedeći je korak testirati ovaj eksperiment na miševima.

"I iako sve ovo zvuči obećavajuće, u pitanju je veliki rizik", kaže Curran. Povećana funkcija Nrf2 proteina povezana je sa agresivnim rastom ćelija raka.