Zdravlje
49

Čovjek koji je živio na brzoj hrani i pivu sa 40 postao personalni trener

Klix.ba
Čovjek koji je skoro čitav život proveo na brzoj hrani i pivu, odlučio je da transformiše svoj život i izgled.

Carl Class (48) iz Stafforda, mnoge je članove svoje porodice izgubio zbog raka, te je, kako se počeo približavati svom 40. rođendanu, odlučio da u svom životu uvede velike promjene. Otac troje djece sad vježba svaki dan, te radi kao personalni trener.

"Kako se bližim svom 48. rođendanu, osjećam se snažnije, zdravije i sretnije nego ikad u životu. Izgubio sam dosta članova porodice jer su umrli od raka, te sam za svoj 40. rođendan odlučio potpuno promijeniti svoj život. Promijenio sam prehranu, prestao sam ići u pub svaku noć, a umjesto toga, odlučio sam krenuti u teretanu i prestati piti alkohol", govori Carl za Daily Mail.

Dodaje kako mu je na početku bilo jako teško, ali se uskoro počeo osjećati odlično. Sve do svoje 40. godine, Carl je radio u građevinarstvu i nikad nije imao problema sa velikim brojem kilograma, ali je generalno bio u lošem fizičkom stanju. Njegova prehrana se uglavnom bazirala na naručenoj hrani, slatkišima, čipsu i grickalicama, te mnogo piva.

Kada je krenuo sa velikom transformacijom, Carl je iz prehrane izbacio hljeb, a bijelo brašno zamijenio tamnim, izabravši radije žitarice cijelog zrna.

Prosječni doručak su mu sad jaja i zobena kaša, za ručak jede pileću salatu i ribu sa slatkim krompirom, dok za večeru jede isključivo povrće. Više nema piva – sada je tu voćni mix od celera, krastavca, jabuke, kruške, banana, ananasa, avokada, proteinskog praha, kikiriki maslaca i meda.

"Nakon što sam promijenio plan i program prehrane i vježbanja, osjetio sam kako se moje tijelo polako, ali sigurno počelo mijenjati. Nakon tri godine stalnih treninga i dobre prehrane, mogao sam reći da sam novi čovjek. Moje čitavo tijelo, moja koža i lice izgledaju mlađe i zdravije", priča Carl, te dodaje kako se i psihički osjeća mnogo bolje, pozitivniji je, snažniji, samopouzdaniji i puno bolje se zna nositi sa problemima.

I ne samo to – od svog je novog životnog stila napravio karijeru, te trenutno radi kao personalni trener sa 15-20 stalnih klijenata u dvije različite grupe.

"Imam dosta klijenata koji su stariji od 40 godina i inspirisao sam ih da se pokrenu, baš kao i ja. Teretana je sad postala sastavni dio mog života i ne bih mogao bez nje, dosta mi je pomogla i sa depresijom i anksioznošću. Ovo nastojim prenijeti i na moje klijente", poručuje Carl, te dodaje kako smatra da bi svako, bez obzira na godine, trebao pokušati mijenjati svoje negativne navike i početi raditi na sebi kroz prakticiranje zdravih životnih stilova.