Slatki lijek
0

Čokolada umanjuje rizik od srčanog udara

Sarajevo-x.com
Ljudi koji su preživjeli srčani udar, a koji dva ili više puta sedmično jedu čokoladu, imaju manje šanse da umru od bolesti srca u poređenju s onima koji se drže podalje od ove poslastice.

Naučnici su utvrdili da manje količine čokolade pružaju slabiju zaštitu, ali da su bolje ni od kakvih.

Ranija istraživanja su pokazala da postoji jaka veza između slatkiša, u kojim je glavni sastojak kakao, i smanjenog krvnog pritiska. Također je i prije utvrđeno da čokolada umanjuje rizik da zdravi stariji muškarci umru od bolesti vezanih za srce, a isto vrijedi i za žene u postmenopauzi.

Ali novo istraživanje, koje je vodio Imre Janszky sa štokholmskog Karolinska Institutea, prvo je koje demonstrira da konzumacija čokolade može umanjiti rizike od smrti od infarkta.

"Ovo se odnosi isključivo na čokoladu. Nikakve koristi u sprečavanju srčanog udara nismo pronašli u drugim slatkišima", kaže za AFP Kenneth Mukamal, jedan od naučnika uključenih u istraživanje, dodajući da pozitivnom djelovanju čokolade na srce najvjerovatnije možemo zahvaliti antioksidansima u kakau.

Antioksidansi štite od tzv. slobodnih radikala, nestabilnih čestica s jednim ili više nesparenih elektrona u vanjskoj ljusci. Nagomilavanje slobodnih radikala, naime, narušava zdravlje i ubrzava starenje, a organizam postaje podložan nizu degenerativnih procesa.

Zaključke ovog istraživanja, tim naučnika će objaviti u septembarskom izdanju Journala of Internal Medicine.