Terapija pisanom riječju
0

Čitanje oslobađa od stresa

Sarajevo-x.com
Dolazi vrijeme praznika i mnogi su u potrazi za nečim što će ih "oživjeti". I dok nekima prvo na pamet pada pokoja čašica alkohola, drugi se najviše raduju prazničnim sniženjima. Ipak, malo je onih koji znaju da ima i drugih načina da oživite svoj duh.

Biblioterapija, odnosno poboljšanje zdravlja čitanjem, dokazano pomaže u oslobađanju od stresa i podizanju raspoloženja.

Ovu tehniku primjenjuju profesionalci kako bi se izborili sa anksioznošću, depresijom, dijabetesom i pretilošću, piše Metro. Izdato je preko 80 knjiga s tom svrhom koje se koriste u zatvorima, psihijatrijskim klinikama i u zdravstvenim centrima širom svijeta. Knjige tako postaju svakodnevna terapija propisana "na recept".

"Televizija emocionalno zaglupljuje. Ona rastura porodice. Ako za Božić ostanete kući na kauču, postajete pasivniji i ne razmišljate šta biste, kao odrasla osoba, mogli učiniti da popravite svoj dan", stav je spisateljice i terapeutkinje Susan Elderkin koja ohrabruje na probanje novih stvari jer se, kako ističe, život stalno mijenja.

"Za mnoge situacije s kojima se u životu susrećemo, u knjigama možete naći nekoga ko je to već iskusio", kaže ona. "Priče u knjigama otvaraju naš um tako da jasno možemo vidjeti gdje smo."