Zdravlje
0

Čežnja muškog roda za mlađim ženama je kriva za menopauzu

Klix.ba
Žene od sada imaju metu koju mogu kriviti za valunge i promjene raspoloženja tokom menopauze, a to su muškarci.

Naučnici vjeruju da muškarci tradicionalno pokušavaju imati potomstvo, pa tako i odnose, s mlađim ženama, jer su plodnije, te zato izbjegavaju starije.

No, nova studija tvrdi kako su muškarci ustvari uzrok što žene srednje dobi gube plodnost, jer oni preferiraju spavati s mlađim ženama.

Profesor Rama Singh s McMaster univerziteta u Kanadi smatra kako je menopauza jednostavan evolucijski način prihvatanja da starija žena više nema potrebu za tim da ima djecu, jer muškarci više ne žele potomstvo s njima.

On je rekao da je muški urođeni afinitet prema mlađim ženama kriv za pojavu menopauze.

Naučnici koji tragaju za načinom kako produžiti plodnost žena, također vjeruju da bi, u slučaju da bezbroj generacija muškaraca nije pokazalo veći interes za mlađim partnericama, žene možda danas mogle rađati tokom cijelog života. Ženke čimpanze, najbliži čovjekovi rođaci, mogu rađati do pred samu smrt.

Singh tvrdi da bi, u slučaju da žene preferiraju mlađe muškarce i odbace starije partnere, muškarci također razvili vlastitu menopauzu, gubeći plodnost.

Neke žene uđu u menopauzuu u 40-im, no prosjek godina za to je 52.

Kontroverzna teorija je već privukla veliki broj kritičara i specijalista, koji tvrde kako je gubitak plodnosti kod žena i dalje misterija.