Zdravlje
0

Četiri od deset žena dobiju dodatne kilograme nakon uspješne dijete

Sarajevo-x.com
Istraživanje britanskih naučnika je pokazalo da nakon uspješne dijete četiri od deset žena vrlo brzo dobiju dodatne kilograme, pa njihova težina bude veća nego prije početka dijete.

Težina prosječne žene se poveća za 2,4 kilograma nakon dijete kojom su dostigli idealnu težinu. Za to je najčešće kriv nedostatak volje.

Partneri koji kuhaju ili kupuju nezdravu hranu snose dio krivice. Također, pogrešno je u neposrednoj blizini imati slatkiše i grickalice.

Istraživanje je pokazalo i da veliki procenat žena primijeti da su dobile nekoliko kilograma viška samo 21 dan nakon dijetom postignute željene težine.

Uspješna kontrola težine zahtijeva dugoročnu predanost i disciplinu kako bi se oslobodili viška kilograma jednom zauvijek.

"Mnoge žene prate nezdrave dijete ili traže brzo rješenje svog problema sa viškom kilograma umjesto da odaberu zdrav način ishrane i prihvate dugoročan režim održanja tjelesne težine. Uspješna kontrola težine je spoj zdrave ishrane, zdravog tijela i duha", rekao je dr. Ian Campbell iz Programa za kontrolu tjelesne težine "Jenny Craig".

Prema njegovim riječima, žene se često fokusiraju na dijete koje imaju trenutni efekat i brzo ih iznevjere. Umjesto toga, preporučuje se da razmisle na koji zdrav način izgubiti višak kilograma i trajno zadržati idealnu tjelesnu težinu.

"Svrha dijete je dostići realističan cilj i izgubiti višak kilograma, ali to nije sve. Isto tako je jako važno fokusirati se na očuvanje idealne tjelesne težine. U suprotnom će dobiti više kilograma nego su imale prije početka dijete", tvrdi Campbell.

U istraživanju pod nazivom "Hrana, tijelo, um" kojeg su proveli članovi programa "Jenny Craig" ispitano je 2.000 žena starosne dobi od 18-65 godina koje jedu po svojim ličnim vjerovanjima i nahođenju. Šest od deset žena je reklo da trenutno prate neku od dijeta, a jedna od pet je rekla da je na stalnoj dijeti.

Najčešći uzrok početka dijeta je odraz u ogledalu, priprema za ljeto i fotografije namjenjene objavljivanju na internetskim društvenim mrežama. Drugi popularni razlozi za dijetu su komentari prijatelja i rođaka ili partnera.

Istraživanje je pokazalo da jedna od deset žena ne uspijeva pratiti dijetu više od jednog dana, dok petina izdrži sedam dana i više. Prosjek je deset dana.

Mnoge žene za dodatne kilograme krive pritisak kojem su izložene jer žele što prije izgubiti višak kilograma. Upravo pritisak povećava apetit.

Neke okrivljuju i kolege koje ih konstantno nude masnim ručkovima i užinom iako znaju da praktikuju neku od dijeta. Jedenje ostataka hrane koju su jela djeca također je važan uzrok viška kilograma, piše "Daily Mail".