Zdravlje
0

Četiri načina da ostanete zdravi tokom jeseni

Sarajevo-x.com
Jesen je doba godine kada vas najčešće napadaju virusi, a vaš imuni sistem je najslabiji. Jesen i proljeće se razlikuju samo po tome što polena ima više u proljeće, ali su oba perioda opasna za ljude koji se ne znaju zaštititi. Naučnici otkrivaju da postoje četiri koraka koja su jednostavna, a zaštitit će vas tokom ovih dana.

Svjež zrak

Razum vam nalaže da ostanete u toplom domu gdje je sve tako udobno. Međutim, ukoliko ste stalno u zatvorenom prostoru, postoji opasnost da će se bakterije i virusi iz prostora lakše "nakalemiti" na vas. Izlazak na svjež zrak vam osigurava da pobjegnete svim onim bakterijama koje cirkulišu vašim stanom.

Opuštanje

Stres je jedan od najvećih uzroka bolesti današnjice, navode stručnjaci. Kada ste pod stresom, manje vodite računa o sebi. Zato je neophodno da se odmorite. Zagrijte kupatilo, spustite se u napunjenu kadu i provedite nekoliko minuta u odmaranju mozga i tijela. Kasnije se zamotajte u deku na krevetu.

Perite ruke

Čiste ruke su osnova dobrog zdravlja. Perite ruke svakodnevno po nekoliko puta, perite ih sapunom i nemojte to olako shvatati. Detaljno perite ruke i izbjegavajte da dodirujete oči, nos i usta koliko god je moguće.

Spavajte dovoljno

Ponekad je uredu da provedete noć budni, ali vam to ne smije preći u naviku. Vaše tijelo i mozak se odmaraju dok spavate, zato nemojte izbjegavati magičnih osam sati. Neki ljudi trebaju i manje vremena da bi se odmorili, ali šest sati sna je zaista donja granica. Za mnoge od nas jedino mirno vrijeme je kada ležimo u tišini naših soba na udobnom krevetu.