Zdravlje
0

Čarape sa kafom kao rješenje protiv neugodnog mirisa

Klix.ba
Karbonizirana kafa ubačena u futurističke čarape filtrira i upija znoj stopala te na taj način rješava sve ljetne probleme sa neugodnim mirisom nogu.

Čarape je dizajnirala firma Ministry of Supply (MoS), poznata po antibakterijskoj košulji sa regulacijom temperature Apollo 2. Sada su dizajnirali čarape Atlas, koje obećavaju ugodnu temperaturu stopala i nestanak neugodnih mirisa. Sve zahvaljujući kafi.

Čarape su napravljene od mješavine pamuka, recikliranog poliestera i karbonizirane kafe koja filtrira i upija znoj i neugodne mirise. Iz MoS-a navode da čarape rade na istom principu poput filtera za vodu.

Karbonizirana kafa privlači molekule, prečišćava ih i vraća po novu dozu znoja. Kafa je podvrgnuta farmaceutskom procesu uklanjanja ulja i mirisa, a zatim se ubacuje u poliester. Laboratorijski testovi pokazali su kako je ova metoda upijanja znoja i neugodnih mirisa tri puta efikasnija od običnog pamuka.

Osim kafe, MoS je iskoristio i tehnologiju koja se koristi pri proizvodnji ortopedskih pomagala, kako bi osigurali što bolju ventilaciju i ugođaj stopalima.

Čarape će se prodavati po cijeni od 20 eura za dva para.