Evropski naučnici savjetuju
0

Brokule, kupus i karfiol su dobri za borbu protiv raka

Sarajevo-x.com
Vodeći gastroeneterolog iz Italije, prof. Attilio Giacosa i Jaak Janssensen, predsjednik Evrposke organizacije za prevenciju raka iz Belgije, napravili su zvaničnu listu hrane koja se pokazala kao najbolje oružje u borbi protiv raka.

Nakon godina istraživanja, ovi priznati stručnjaci kažu da imaju čvrste dokaze da je ova hrana idealna u borbi protiv i prevenciji kancerogenih oboljenja. Na vrhu liste su brokule, kupus, karfiol i narandže.

Ova superhrana sadrži fitohemikalije i polifenole, hemikalije koje ubijaju kancerogene ćelije. Dvojica profesora tvrde da se zdravi sastojci iz ove hrane ne mogu nadomjestiti pilulama na bazi prirodnih sastojaka.

Kod pripremanja superhrane najvažnije je kuhanje. Naime, najzdravije je povrće koje je kuhano na pari jer se jedino tako mogu sačuvati esencijalni sastojci.

"Mnoge supstance koje se nalaze u voću i povrću su korisne za čovjeka. Posebno su važne fitohemikalije i polifenoli. Uspjeli smo da dokažemo njihova zaštitnička svojstva, ali još uvijek ne znam kako da od toga napravimo magične pilule", rekao je prof. Giacosa, a prenosi Sunday Express.

Stručnjaci vjeruju da je prevencija najbolji način da čovjek izbori sa različitim oblicima raka. To podrazumijeva prestanak pušenja cigareta, poboljšanje prehrane, povećanje fizičke kondicije i reduciranje konzumiranja alkohola.

Bijeli luk kao i mahunarke, pokazali su se kao dobra sredstva u prevenciji raka. Postoje dobri dokazi da se konzumiranjem crvenog i bijelog vina znatno smanjuje rizik od oboljenja. Muškarcima se preporučuje da uzimaju dvije čaše vina dnevno, a ženama jedna.

Riblje ulje bi se trebalo svakodnevno konzumirati, zato što je bogato omega 3 masnim kiselinama koje potiču bolju cirkulaciju krvi.