Studija
0

Bračne svađe dobre za zdravlje

FENA
Svađa sa supružnikom može biti korisna za zdravlje, tvrdi se u jednoj američkoj studiji objavljenoj u januarskom izdanju časopisa "Journal of Family Communication".

Kod bračnih parova koji ne uspijevaju izraziti svoju ljutnju stopa smrtnosti je dva puta veća nego kod onih kod kojih bar jedan od supružnika ispoljava svoju srdžbu i nezadovoljstvo, pokazalo je istraživanje kojim su tokom 17 godina bila obuhvaćena 192 američka para.

Kod parova kod kojih nijedan od supružnika nije izražavao svoju ljutnju postojao je skoro pet puta veći rizik da oboje preminu nego kod onih koji su se svađali.

"Kada stupe u brak, jedan od glavnih zadataka supružnika je da se nauče pomiriti nakon svađe. Ako prikrivate bijes i osjećate mržnju prema onome drugom, a ne pokušate da riješite sukob, onda imate problem", objasnio je Ernest Harburg, profesor na univerzitetu u Michiganu, glavni autor studije.

Ranija istraživanja su pokazala da potiskivanje bijesa dovodi do češće pojave bolesti povezanih sa stresom kao što su problemi sa srcem i krvnim pritiskom.

Ovo istraživanje odnosilo se na utjecaj prikrivenog bijesa i mržnje na smrtnost kod bračnih parova, prenijele su agencije.

Od 192 para obuhvaćena istraživanjem 26 je izbjegavalo svaki sukob, dok je kod ostalih 166 bar jedan od supružnika izražavao svoju ljutnju.

Istraživanjem vođenim od 1971. do 1988. godine bili su obuhvaćeni pripadnici srednje klase jednog malog grada u Michiganu, a većina žena bile su domaćice.