Socijalizacija djeteta
0

Braća i sestre nas odgajaju baš kao i roditelji

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Mnogi roditelji se svojski trude da budu što bolji primjer svojoj djeci i da ih što bolje odgoje. Najnovije istraživanje pokazuje da su u odgojni proces osim roditelja, uključeni i braća i sestre. Njihova uloga nikad ne smije biti zanemarena.

Roditelji su ključni faktor u formalnom odgajanju djece kao što je ponašanje za stolom ili u poslovnom svijetu. Od braće i sestara djeca se uče neformalnim ponašanjima, kao što je biti glavni među svojim prijateljima.

"Ono što naučimo od roditelja može se poklopiti s onim što naučimo od braće i sestara. Ne treba zanemariti ulogu našeg brata ili sestre u onom što postanemo kad odrastemo. Oni nas oblikuju baš kao i roditelji", rekla je prof. Lauri Kramer s Univerziteta Illinois, a prenosi Daily Mail.

Braća i sestre imaju važnu ulogu u socijalizaciji djeteta što bi mogla da bude prekretnica u istraživanju antisocijalnog ponašanja pojedine djece. Dešava se da ako dijete ima brata alkoholičara, da će u životu da slijedi njegov primjer. Tinejdžerka ima veće šanse da ostane trudna ako joj je starija sestra rodila dijete u njenim godinama.

Potrebno je što podrobnije razumjeti utjecaj braće i sestara, kako bi se razvile što efikasnije strategije u socijalizaciji najmlađeg člana porodice. Veoma je važno da roditelji podstiču što bolji odnos između svoje djece u kojem će da vlada međusobno poštovanje i saradnja.