Novi lijek?
0

Botoksom protiv glavobolje

Sarajevo-x.com
Osim što izravnava bore i smanjuje znojenje, čudotvorni botoks, najdraža igračka američkih filmskih i muzičkih zvijezda, mogao bi biti i lijek za glavobolju.

Opsežna studija američkih i evropskih naučnika je pokazala da injekcije botulinum toksina A (poznatijeg kao botoks) smanjuju frekventnost migrena, piše magazin Parade.

Tretirano je preko 1.000 osoba koje pate od migrene, a rezultati istraživanja predstavljeni su na međunarodnom kongresu u Philadelphiji.

Nakon početnog četverosedmičnog perioda, participanti su primali po dvije injekcije (botoksa ili placeba). Zatim su vodili zabilješke, navodeći svaki put kad bi se glavobolje pojavile. Na kraju je ustanovljeno da se kod onih koji su primali botoks učestalost glavobolja smanjila, odnosno da se pojavljivala u prosjeku svakih devet dana. Nasuprot tome, pacijenti koji su primali placebo patili su od migrena svakih šest do sedam dana.

Ovaj tretman svakako neće biti preporučljiv za one koji se boje igle, s obzirom da je testiranim pacijentima ubrizgana 31 injekcija botoksa u sedam mišića duž glave i vrata. Također, studiju je sponzorisala kompanija koja proizvodi injekcije botoksa.

Za sve one koji ne znaju, botoks je opasan otrov, a sredinom 19. stoljeća bio je uzrokom teške i smrtonosne bolesti botulizma.