Kada glava "puca"
0

Botoks je dobar za prevenciju migrena?

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Injekcije botoksa, koje brišu bore sa lica, mogle bi se početi koristiti u prevenciji migrena, posebno kod pacijenata koji nerijetko imaju osjećaj da će im glava "pući", pokazuje nova studija američke klinike Skincare Physicinas iz Massachusettsa.

Za botoks je i ranije govoreno da bi se mogao koristiti u liječenju migrene, zbog toga što paralizuje nerve lica. Stručnjaci vjeruju da su upravo neki od tih nerava odgovorni za bolove u glavi.

Studija je obuhvatila 18 pacijenata, gdje je prosjek godina bio 50, a svi su imali probleme sa migrenom. Pacijenti su podijeljeni u dvije grupe, u zavisnosti od toga kakvu su glavobolju imali.

Za prvu grupu bile su karakteristične implozivne glavobolje, a simptomi su bili kao da im "nešto" pritišće glavu, te veliki pritisak u očima. U drugoj grupi ispitanici su se žalili na eksplozivne glavobolje, praćene pritiskom u glavi koji se stalno povećava.

Botoks se pokazao efikasnijim kod pacijenata sa implozivnim glavoboljama, a kod eksplozivnih samo jedan od tri pacijenta je osjetio olakšanje. U prvoj grupi zabilježeno je drastično smanjenje učestalih migrena.

"Neka istraživanja vezana za injekcije botoksa pokazuju da je 'bockanje' dobro u slučajevima ekstremnog znojenja. Također, botoks bi mogao da bude efikasan lijek protiv ćelavosti i pomoć ljudima kod simptoma depresije", rekla je za Telegraph voditeljica studije dr. Christine Kim.

Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila je migrenu među 20 najiscrpljujućih oboljenja, zbog toga što utječe na kvalitet života.

U Velikoj Britaniji preko devet miliona ljudi boluje od migrene, tako da je ovo oboljenje postalo učestalo kao dijabetes, astma i epilepsija.