SZO objavio podatke
0

Bosanci i Hercegovci piju mnogo i piju žestoka pića

Sarajevo-x.com
Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objavila je nedavno izvještaj o konzumiranju alkohola u zemljama svijeta. Najviše se pije u Evropi, a Bosna i Hercegovina prednjači na listi zemalja u kojima se najviše konzumira alkohol.

Tokom 2005. godina u prosjeku svaki čovjek na Zemlji popio je 6,1 litar čistog alkohola. Podaci pokazuju da se najviše pije u Evropi i bivšem Sovjetskom savezu.

Moldavci svakako popiju najviše, u prosjeku svaki od njih popije 18,2 litra alkohola godišnje.

Procjene Svjetske zdravstvene organizacije su da godišnje od alkohola umre 2,5 miliona osoba, više nego od side ili turberkuloze.

U Bosni i Hercegovini najviše se konzumiraju žestoka pića (73 posto), prije svega rakija, zatim pivo 23 posto, i vino četiri posto.

U našoj zemlji se u prosjeku pije 9,6 posto čistog alkohola po glavi stanovnika, pokazalo je istraživanje iz perioda od 2003. do 2005, koje je objavljeno ovog mjeseca.

Detaljnija statistika pokazuje da odrasle osobe (starije od petnaest godina) godišnje u prosjeku popiju 55,99 litara čistog alkohola.

Muškarci koji piju godišnje konzumiraju 60,25 litara čistog alkohola, a žene 32,98 litara.

SZO je odredila i skalu od jedan do pet prema kojoj su svrstane zemlje na osnovu toga koliko stanovnici u prosjeku piju, te na osnovu ugroženosti zdravstvenog stanja zbog konzumiranja alkohola. Na toj skali BiH zauzima treću poziciju.

I susjedne zemlje nalaze se veoma visoko n skali. Hrvati u prosjeku piju 12,6 litara čistog alkohola po glavi stanovnika, a Srbi 10.

Detaljniji izvještaj možete pogledati ovdje.