Doručkujte zdravo
0

Borovnice za održavanje koncentracije

Sarajevo-x.com
Zdjelica borovnica za doručak odlična je za održavanje koncentracije tokom cijelog dana.

Istraživači su pronašli da ova "superhrana", kako neki nazivaju ovo voće, poboljšava koncentraciju i pamćenje narednih pet sati.

Volonteri koji su ujutro pili smoothie od borovnica mnogo su bolji bili u izvršavanju mentalnih zadataka poslijepodne nego oni koji su konzumirali neko drugo piće, pokazalo je novo istraživanje.

Britanski naučnici koji su došli do ovog otkrića vjeruju da antioksidansi u borovnicama podspješuju protok krvi i kisika do mozga i tako održavaju naš um svježim.

To znači da bi ljudi mogli koristiti smoothie od borovnica ili nekog drugog voća bogatog antioksidansima kako bi povećali šanse da uspješno urade test i polože ispit.

Dr. Jeremy Spencer s Reading univerziteta, koji je proveo istraživanje, kaže: "Sat nakon unosa smoothieja u organizam nije zabilježena velika razlika. Ali pet sati kasnije, učinkovitost volontera koji nisu pili smoothie od borovnica pala je za 15 do 20 posto."

Borovnice su pune vitamina C i E, a nutricionisti kažu da one obiluju antioksidansima koji su smanjuju šansu oboljevanja od raka, a mogu se još naći i u zelenom čaju, vinu, grožđu i kakau, piše Daily Mail.