Zdravlje
38

Bolna glava i dan poslije: Jedini način da se riješite mamurluka

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Praznici i Nova godina - dosta prilika za slavlje i pokoje piće. Ipak, ne pretjerujte, a evo najboljeg savjeta za to kako da se riješite mamurluka.

Noć u kojoj konzumirate više pića često sa sobom donosi listu negativnih posljedica, među kojima je i glavobolja. Svi smo čuli savjete o tome koji su najbolji lijekovi za mamurluk – od supe od paradajza do banan. Ipak, postoji samo jedan, najbolji lijek, a to je voda.

Najvažnije je shvatiti šta vam to simptomima mamurkluka vaše tijelo nastoji poručiti. Konzumiranje alkohola čini da više idete u wc, usljed čega dolazi do dehidracije. Istovremeno, nečistoće u fermentiranom alkoholu vaše tijelo pune toksinima, uzrokujući nekoliko neugodnih nuspojava.

I iako u praksi ne izgleda tako lako kao što je u teorii, ipak probajte – najbolji način da izbjegnete mamurluk i glavobolju dan poslijje jeste da izmjenjujete alkoholna pića s vodom.

Također, najbolji način da smirite stomak ujutro jeste upravo da popijete čašu vode. Ona će vas hidrirati i osloboditi otrova koje su se skupljali u tijelu u toku noći.

Ukoliko želite spriječiti mamurluk, pobrinite se i za to da jedete u toku noći - masnija, teža hrana definitivno može pomoći, budući da sprečava potpunu apsorpciju alkohola.

Još jedan savjet – prije odlaska u krevet možete uzeti jedan aspirin i još dva kad se probudite, piše Time.