Ogledalo zdravlja
3

Bolest počinje na licu

Sarajevo-x.com
Dovoljno je da lice pogledate u ogledalu i da znate kakvog ste zdravlja, tvrde stručnjaci. Ako sumnjate da s vašim zdravljem nije sve u najboljem redu, ponekad je sasvim dovoljno i malo temeljitiji pogled u ogledalo da biste vidjeli šta se događa u vašem organizmu.

Zahvaljujući pomoći medicinskih stručnjaka, donosimo vam nekoliko oboljenja koja se mogu otkriti jednostavnim pogledom u ogledalo.

Oči

Obješeni kapci mogu upućivati na moždani udar i u rjetkim slučajevima na rak pluća. Crvenilo očiju najčešće je bezopasno. Ipak, ako primjetite da su bjeonjače često crvene, to može biti povezeno sa povišenim krvnim pritiskom ili visokom temperaturom. Crvenilo očiju može biti posljedica upale rožnjače oka ili alergijskog konjuktivitisa.

Titranje oka se javlja usljed pojačanog stresa. Ukoliko to stanje traje duže od sedam dana, može ukazivati na Multiplu sklerozu.

Bijeli prsten oko šarenica može biti znak povećanog holesterola. Osim toga, na rubovima kapaka ili na koži oko očiju mogu se pojaviti male, bijele tačkice koje su, zapravo, naslage holesterola.

Blijedi kapci znak su anemije. Nedostatak željeza se može uočiti i u usnoj šupljini, te na obrazima. Simptomi anemije su slabost, nesvjestica i osjećaj hladnoće, a otkriva se jednostavnom analizom krvne slike.

Koža

Crvenilo na licu može ukazivati na srčana oboljenja, lupus ili menopauzu, ako je u pitanju žena.
Otečeno lice može biti znak oslabljenog rada štitne žlijezde, a kada štitnjača sporije radi, metabolizam se usporava. To može dovesti do povećanja tjelesne težine, uključujući i na licu.

Bolna i suha kože, koja tjera na češanje, obično je simptom ekcema. Međutim, i određeni lijekovi mogu izazvati svrab i osjećaj neugode na koži.

Usne

Suhe, ispucale i bolne usne, mogu značiti da vam nedostaje željeza u krvi. Drugi mogući uzrok ovih simptoma je dijabetes, kojeg još prate žeđ, umor i česti odlasci u WC.

Nos

Tvrda koža oko nosa može upućivati na rosaceu. Ovo često i hronično oboljenje se javlja usljed zakrčenja krvnih žila na licu. Nos tada postaje baburast i otečen. Ljekari savjetuju izbjegavanje sunca, konzumiranje začinjene hrane i alkohola, te izlaganje suncu.

Uši

Tumor - benigni ili maligni - na vanjskom slušnom kanalu ili u unutarnjem uhu može uzrokovati da uho promijeni oblik ili da se uvrne. Ragbi igrači i bokseri su najbolji primjeri onoga što je poznato kao "cvjetača uho".

Ukoliko primjetite neku od ovih promjena odmah konsultirajte svog liječnika.