Zdravlje
82

"Bolest medenog mjeseca": Oboljenje koje možete dobiti od previše seksa

Klix.ba
I previše seksa može imate neugodne posljedice, a pretjerana seksualna aktivnost u kratko vrijeme može rezultirati neugodnom nuspojavom - infekcijom urinarnog trakta.

Ukoliko ste sklone iritantnim i bolnim urinarnim infekcijama, znajte da niste same i da u pitanju nije ništa neobično.

Zapravo, medicinski stručnjaci za ovu vrstu infekcije imaju zajednički naziv – "bolest medenog mjeseca". U pitanju je infekcija koja pogađa milione žena i učestala je pojava nakon mnogo seksa, piše Womens Health.

Uretra, cijev koja vodi do mokraćnog mjehura, nalazi se u neposrednoj blizini vagine. U toku seksa, bakterije iz vagine mogu doći do uretre, odakle se šire do mjehura.

"Kad imate jako puno seksa, to vas može učiniti osjetljivijima na ove infekcije", pojašnjava Mary Jane Minkin, ginekologinja i profesorica sa medicinskog fakulteta na Yaleu.

Jedna uopćena teorija kaže kako se infekcija javlja budući da vaše tijelo nije naviklo na bakterije kojima ste izložene od strane vašeg partnera, ali Minkin ističe kako to nije istina. Ona smatra da infekciju uzrokuju bakterije iz vašeg tijela. Dakle, krivac za infekcije nije vaš partner, nego činjenica da ste malo pretjerali sa seksom.

Šta možete učiniti po pitanju ovoga?

Ginekolozi predlažu da koristite dosta lubrikanta kako biste spriječili mogućnost iritacije, koja lakše dovodi do razvoja infekcije. Uriniranje nakon seksa također može pomoći, ističu. Ukoliko ste podložni ovim infekcijama, može pomoći i sok od brusnice, koji zapravo sprečava bakterije da se lijepe na zid mokraćnog mjehura.

Također, vaš vam doktor može prepisati uroseptik, antibiotik kojeg možete uzimati i preventivno ili nakon seksa, koji donosi veliki broj antitijela u vaš urin (ne u krv, tako da neće rezultirati pojavom gljivične infekcije). Također, moguće je i da vam prepiše nisku dozu antibiotika koje ćete uzimati dnevno tokom nekoliko mjeseci kako bi se promijenila flora u vagini.

Ginekologinja Minkin preporučuje i da posjetite doktora kako biste vidjeli da li možda postoji neki problem zbog kojeg ste podložnije urinarnim infekcijama. U svakom slučaju, postoji način da riješite svoj problem.

"Ako imate česte urinarne infekcije, idite doktoru – ne morate prestati sa učestalim seksom", poručuje dr. Minkin.