Zdravlje
0

Bjelance snižava krvni pritisak jednako kao i lijekovi

Klix.ba
Nova istraživanja pokazuju kako bjelance snižava krvni pritisak jednako efikasno kao i lijekovi. Ključna supstanca pronađena u bjelancu zove se RVPSL i odličan je lijek za povišen krvni pritisak.

"Imamo laboratorijske dokaze da supstanca u bjelancu, peptid, reducira krvni pritisak jednako dobro kao i blaga doza captoprila, lijeka za povišen krvni pritisak", kaže dr. Zhipeng Yu, vođa istraživanja na kineskom Univerzitetu Jilin.

Yu je sa kolegama proučavao peptid RVPSL pronađen u bjelancu. RVPSL ima snažnu sposobnost inhibiranja ili blokiranja rada ACE-a, supstance koja podiže krvni pritisak. Eksperimenti su pokazali kako RVPSL nije toksičan i efikasno snižava krvni pritisak.

Rezultati su predstavljeni na Nacionalnom sastanku i izlaganju Američkog udruženja hemičara (ACS) u New Orleansu.

Yu smatra da peptidi u bjelancu, konzumirani u jajima ili kao suplement, mogu biti korisni kao dodatak lijekovima za regulisanje krvnog pritiska.

Lijekovi snižavaju krvni pritisak tako što zaustavljaju hormon angiotensin u sužavanju krvnih sudova. Istraživači su otkrili da jaja, kada dospiju u dodir sa stomačnim enzimima, proizvode protein koji djeluje na isti način.