Skup Nobelovaca
0

Biomedicina je nauka 21. vijeka

SRNA
Biomedicinske tehnologije su nauka 21. vijeka i danas postoje svi preduslovi za sticanje saznanja kako treba liječiti oboljenja da bi čovjek živio duže, zaključeno je na skupu Nobelovaca u St. Petersburgu.

U St. Petersburgu je održan skup Nobelovaca u okviru međunarodnog naučnog foruma "Fiziologija i medicina 21. vijeka".

 U tom gradu se svake godine okupljaju naučnici iz mnogih zemalja da bi razmotrili globalne probleme razvoja čovječanstva i puteve razvoja nauke, a ove godine forum je  posvećen savremenim problemima i tendencijama fiziologije i medicine. 

Među temama su bioinformatika, sistemska biologija i njihova integracija u klasičnu medicinu, kao i novi prilazi liječenju oboljenja, prenosi "Glas Rusije".

Nobelovce je pozvao u Sankt Peterburg njihov ruski kolega Žores Alferov. Negovom pozivu su se odazvali eminentni naučnici iz SAD, Izraela i drugih zemalja. 

Osim toga, u grad na Nevi su došli vodeći ruski i strani stručnjaci iz oblasti medicine, hemije i  fizike. "Predstavnici prirodnih nauka imaju velike mogućnosti za plodnu saradnju", uveren je potpredsjednik Ruske akademije nauka Žores Alferov.

Do prodora u nauci dolazi onda kada postoje tehnologije koje  pomažu naučnicima da prikupe kvalitetne informacije. 
Čak ni genijalni mozak ne može da obradi sve pristupačne informacije - svaki minut se pojave dva nova članka posvećena biomedicini. Zato su potrebne kompjuterske tehnologije.