Uz dan borbe protiv tuberkuloze:
0

BiH zemlja srednje opterećena problemom tuberkuloze

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Obilježavanje 24. marta, Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze (TB), pruža jedinstvenu priliku za promoviranje svih raspoloživih mehanizama vladinog i nevladinog sektora na unapređenju kontrole i suzbijanju tuberkuloze u BiH, regionu i globalno, saopćilo je Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Prema zvaničnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), Bosna i Hercegovina je zemlja srednje opterećena problemom tuberkuloze.

U 2010. TB incidenca je iznosila 50, što predstavlja broj novih slučajeva tuberkuloze na 100.000 stanovnika.

U istom periodu registrirana je prevalenca 60 oboljelih u ukupnoj populaciji BiH. Najugroženiju starosnu grupu TB pacijenata čine osobe starije od 64 godine, a muškarci su brojniji s aspekta spolne strukture oboljelih od tuberkuloze.

"Kapaciteti za borbu protiv tuberkuloze u BiH značajno su unaprijeđeni kroz aktivnosti realizirane u okviru konsolidovanog projekta "Jačanje DOTS strategije i unapređenje programa borbe protiv tuberkuloze uključujući multirezistentnu tuberkulozu i kontrolu infekcije u BiH", koji se finansira iz granta Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije", navodi se.

Među predviđenim projektnim aktivnostima su i jačanje i širenje DOTS Plus projekta za upravljanje multirezistentnom tuberkulozom te poboljšan pristup i efikasnost zdravstvenih službi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u BiH putem implementacije PAL strategije (kao pilot projekt).

Problem tuberkuloze države članice SZO-a pokušavaju riješiti primjenom različitih mjera i standarda definiranih u dokumentima Stop TB strategija, Međunarodni standardi zdravstvene zaštite u vezi s kontrolom TB i Povelja o pravima i obavezama oboljelih od TB, koji su uključeni u programe za kontrolu tuberkuloze na nivou entiteta i Brčko Distrikta.

"Važno je da preventivne aktivnosti, koje se preduzimaju u okviru programa za kontrolu TB na svim nivoima u BiH, budu usmjerene prema populaciji s povećanim rizikom obolijevanja od tuberkuloze (uživaoci opojnih droga, HIV pozitivne osobe), odnosno prema posebno rizičnim grupacijama stanovništva (romske zajednice, interno raseljene osobe, lokalne zajednice i područja visoko opterećena tuberkulozom)", navodi se.

U čast epohalnog otkrića uzročnika tuberkuloze (TB), koje je njemački naučnik dr. Robert Koh objavio 24. marta 1882. godine, taj datum se u svijetu obilježava kao Dan borbe protiv tuberkuloze.