Zdravlje
79

BiH: Epidemijske razmjere oboljenja zbog nepravilne ishrane djece

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pravilan način ishrane djeteta u prvim mjesecima života vrlo je važan za njegov daljnji razvoj, ali u mnoštvu informacija potrebno je naglasiti da je dojenje ipak najzdraviji način ishrane i za majku i za dijete.

Jedina certificirana doula (pomoć i podrška ženi koja rađa) u BiH, savjetnica za dojenje i nutricionističko-dijetetska asistentkinja Enisa Mešanović-Selimović u razgovoru za Agenciju Fena ukazuje na važnost pravilne ishrane novorođenčadi i djece predškolskog i školskog uzrasta, a u funkciji prevencije nasljednih i bolesti savremenog doba.

"Nutritivne potrebe trudnica i dojilja su individualne za svaku trudnicu i dojilju ponaosob, a budući da sve žene imaju različite medicinsko-zdravstvene prošlosti i genetske bolesti, pravilnom ishranom se može spriječiti razvoj tih oboljenja ili ublažiti već postojeće", kazala je Mešanović-Selimović.

Iz tog razloga preporučuje izradu tipskih jelovnika i za jednu i za drugu kategoriju.

"Tipski jelovnik koji nutricionista ili nutricionističko-dijetetski asistent napravi je specifičan za jednu trudnicu, a "skrojen" je prema njenim psihofizičkim potrebama i njenim medicinskim backgroundom", dodala je.

U svom dugogodišnjem profesionalnom iskustvu, kao dijetetičko-nutricionistička asistentkinja, kaže da je imala priliku upoznati sve benificije ovakve prakse.

"Dohranu dojenčeta treba početi u pravom trenutku i na pravi način, što znači ne prije šest mjeseci starosti djeteta. Također majke ne smiju hraniti djecu neadekvatnim namirnicama koje nisu prilagođene stepenu djetetove psihomotoričke zrelosti i zrelosti sistema organa za varenje", kaže Mešanović-Selimović.

Pojašnjava da su enzimi koji su neophodni za probavljanje hrane, dostupni tek u određenom periodu zrelosti djeteta, te djetetu treba nuditi one namirnice za koje raspolaže metaboličkim "arsenalom". Neadekvatna, vremenski i nutritivno, dohrana može imati ozbiljne negativne reperkusije po zdravlje djeteta.

"Stoga je bitno konsultirati pedijatra i stručnjaka iz oblasti nutriciologije da bi se iznašao individualni nutritivni okvir specifičan za svako dijete", naglasila je.

Na ovaj način se mogu ublažiti ili čak spriječiti neke bolesti za koje dijete ima porodičnu sklonost i neke bolesti koje se javljaju kao posljedica nepravilne ishrane, te se time djetetu omogućiti nesmetan rast i razvoj.

Mešanović-Selimović kaže da je kod školaraca bitno da ishrana u potpunosti odgovori psihofizičkim zahtjevima djetetovog razvoja te da mu se omogući nesmetano obavljanje obaveza i zadataka kojima je svakodnevno izloženo.

Posebno apostrofira kvalitetan doručak, ali i balans ukupne ishrane i fizičke aktivnosti djeteta.

Pojašnjava da ukoliko način obrade namirnica nije adekvatan, sav nutritivni kapacitet namirnice, a time i samog obroka, gubi na vrijednosti i najčešće se svodi na puki kalorijski konglomerat.

Također dodaje da ispravnom tehnikom pripreme i kombinacijom namirnica taj kapacitet se može iskoristiti u potpunosti te time značajno doprinijeti zdravlju djece, a i kompletne porodice.

"Živimo u vremenu u kojem broj djece oboljele od bolesti koje su posljedica nepravilne ishrane, vrtoglavo raste. Stoga je pravilna ishrana najbolji način za sprečavanje oboljenja koja postepeno poprimaju epidemijske razmjere", kazala je savjetnica za dojenje i nutricionističko-dijetetska asistentkinja.

Pojašnjava da se kod djeca koja su već oboljela od bilo koje vrste bolesti može značajno doprinijeti ozdravljenju uvođenjem adekvatnih nutritivnih mjera. Kao najbolji primjer navodi neuporedivo brži oporavak dojenih beba od njihovih vršnjaka hranjenih mliječnom formulom ili još gore kravljim mlijekom.

Mešanović-Selimović je i predsjednica Roditeljske asocijacije ISRA koja okuplja motivirane, zainteresirane roditelje koji se zauzimaju za svoja vjerska i ljudska prava na polju trudnoće i poroda, roditeljstva i odgoja, te zdravog djetinjstva i izgradnje zdravog društva na zdravim, islamskim temeljima. Operativni tim čine visokokvalificirane, stručne osobe, a sve operativke su mlade žene, najčešće majke s jednim, dvoje, pa čak i troje djece.

"Asocijacija ISRA putem svoje Facebook grupe "ISRA - nutriciologija i psihologija ishrane" pruža mladim majkama niz servisnih i edukativnih sadržaja radi edukacije i poboljšanja zdravlja kompletne porodice. Osim toga nudimo i izradu tipskih jelovnika kao i niz seminara i radionica u vezi s ovom temom", zaključila je Mešanović-Selimović u razgovoru za Fenu.