Ne držite laptop u krilu
4

Bežična internet konekcija smanjuje plodnost

Sarajevo-x.com
Korištenje laptopa koji je spojen na bežični internet može smanjiti plodnost kod muškaraca, upozorili su istraživači.

Oni su otkrili da radijacija koju emitira WiFi može naškoditi spermi, posebno ako se laptop postavi na krilo. Kada je bežična konekcija uključena ona stvara elektromagnetno zračenje koje šteti spermi, tvrde argentinski naučnici.

Istraživači su uzeli uzorke sperme 29 zdravih muškaraca, zatim su po jednu kapljicu stavili ispod laptopa priključenog na internet. Četiri sata kasnije primijetili su da je sperma oštećena na većini uzoraka, četvrtina spermatozoida više nisu bili pokretni, a devet posto je imalo DNK oštećenje.

Vodeći istraživač Conrado Avendano kaže da je glavni krivac elektromagnetno zračenje koje nastaje tokom bežične konekcije.

"Naše istraživanje pokazuje da stavljanje laptopa sa bežičnim internetom u blizinu muških reproduktivnih organa može smanjiti kavlitet sperme", kazao je Avendano.

Napravljen je i odvojen test sa laptopom koji je bio uključen, ali nije bio spojen na internet. Elektromagnetno zračenje u tom slučaju je bilo zanemarivo.

No, doktor Robert Oates odbacuje tvrdnje da laptopi štete muškom reproduktivnom zdravlju.

"To nema veze sa stvarnošću. Ja imam i laptop i iPad, a ipak sam uspio dobiti dvoje djece", kaže Oates, a prenosi Daily Mail.