Zdravlje
158

Bez panike, ali oprezno: Koji su rizici trudnoće u kasnim tridesetim i četrdesetima?

Piše: L. Č.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U današnje se vrijeme dosta žena odlučuje na odlaganje trudnoće i ostaje u drugom stanju iza četrdesete godine, a u svjetlu napretka medicine i poboljšanja zdravstvene zaštite, trudnoća u toj dobi postaje rutina.

Biološki najbolja dob za trudnoću, složit će se većina liječnika, upravo su rane dvadesete godine kada je začeće najlakše. Ipak, ono što se smatra biološki najadekvatnijim dobom, nije nužno i psihološki najbolja dob, pa se mnoge žene u svojim dvadesetim godinama još uvijek ne osjećaju psihički spremnima za rađanje i djecu.

Pored toga, potrebno je uzeti u obzir i tešku ekonomsku situaciju u našoj zemlji, koja je razlog zbog koje sve više mladih ljudi odlaže osnivanje porodice, pa je tako sve više žena koje rađaju u svojim tridesetima i četrdesetima.

Podaci godišnjaka iz 2014. Federalnog zavoda za statistiku pokazuju kako je prosječna starost majke kad je u pitanju prvo dijete u BiH 1997. godine bila 23,5 godine. Nakon 16 godina, 2013. godine, prosječna starost prvorotki je 26,1 godina. Pored toga, povećan je broj žena koje rađaju na carski rez.

Sve više žena rađa u tridesetima

Broj žena koje rađaju u tridesetima se sve više povećava, a sudeći prema statističkim podacima, u posljednjih se 30 godina čak udvostručio. Ljekari ističu kako rađanje u tridesetima sa sobom ne donosi posebne rizike od spotnanih pobačaja i genetskih poremećaja, no kako je određena prekretnica upravo 35. godina, kada počinje rasti opasnost od spontanog pobačaja, kao i različitih vrsta genetskih poremećaja fetusa, nakon čega bi trudnoća trebala biti pažljivije praćena.

Dr. Taib Delić
Dr. Taib Delić
Kad su u pitanju starije trudnice, statistički postoji veća šansa za spontani pobačaj i prijevremeni porod, te se iz tog razloga većini starijih trudnica savjetuje mirovanje i izbjegavanje fizičkih napora u drugoj polovini trudnoće.

Od potrebnih pretraga, ginekolog će vjerovatno preporučiti prenatalni Nifty test i češće ultrazvučne preglede, te proširene laboratorijske nalaze.

"Ne treba stvarati frustracije, niti paniku, no trudnice ove dobi nemaju razloga za strah, ali moraju biti svjesne toga da trudnoća može nositi više rizika nego trudnoća u dvadesetim ili tridesetim godinama", govori za Klix.ba specijalista ginekologije, dr. Taib Delić iz Sarajeva.

Iz tog se razloga ženama te dobi prije ulaska u trudnoću preporučuje da prekontrolišu opšte zdravstveno stanje, te, ukoliko je potrebno, prilagode postojeću terapiju trudnoći. Pored toga, starijim se trudnicama preporučuje odlazak zubaru, te prestanak konzumiranja cigareta ukoliko su pušači.

Samo zdrava majka je preduslov za zdravo dijete

"Pored toga, potrebno je češće kontrolisati krvni pritisak, vrijednost šećera u krvi i bjelančevina u urinu. Ukoliko je trudnica sklona gojaznosti, preporučuju se savjeti sa nutricionistom oko zdrave prehrane u trudnoći radi preveniranja prekomjerne tjelesne težine. Samo zdrava majka je preduslov za zdravo dijete", savjetuje dr. Delić.

Rizik od spontanog pobačaja u dobi od 35 do 39 godina je 25 posto, a u dobi od 40 do 44 godine 51 posto.

"Šanse za uspjeh su velike, ali i nažalost i broj spontanih pobačaja, prijevremenih poroda i komplikacija je veći kod trudnica u ovoj dobnoj skupini.l Iz tog razloga ljekari savjetuju oprez, možda i veći od potrebnoga, da bi trudnice u svakom trenutku bile svjesne potencijalnih rizika i da ne bi zanemarivale simptome ili znakove koji mogu biti uvod u neku bolest trudnoće. Kada sve dobro prođe, zadovoljstvo ljekara i sreća u porodici je veća, te se svi strahovi i strepnje brzo zaboravljaju.