Pazite
0

Bebe loše spavaju kad su mame depresivne

Sarajevo-x.com
Još jedan od pokazatelja neraskidive povezanosti majke i djeteta predstavljen je u utorak. Naučnici su došli do saznanja da se loše psihičko stanje majke odražava na san bebe koju je rodila.

Poremećaj sna kod beba majki koje se bore sa depresijom značajno je veći nego kod onih koje nemaju takvih problema, prenosi Reuters. Ova novorođenčad tako se suočavaju sa rizikom da i sama pate od posljedica depresije.

Studijom je obuhvaćeno 18 zdravih beba i njihovih majki, koje su svakodnevno pisale dnevnik o sebi i rasporedu spavanja svoje djece. Pokazalo se da se 11 bori sa depresijom, a ostalih sedam nemaju registrovane ovakve slučajeve u porodici.

Doktorica Roseanne Armitage iz Univerziteta Michigan i njena kolegica Ann Arbor objavile su izvještaj u medicinskom magazinu Sleep.

Njihovo istraživanje pokazalo je da bebama čije su majke depresivne treba oko 60 minuta više da utonu u san. Također, one se dvaput češće bude u toku noći.

"Iako postoji mnogo društvenih i faktora iz okoline koji mogu utjecati na san bebe i njeno ponašanje, ova studija je prvi korak prema definisanju utjecaja majčinske depresije na novorođenče", piše u izvještaju.

U nastavku istraživanja pokušat će se odgovoriti na pitanja koliko su bebe čije se majke bore s depresijom i same depresivne.