Istraživanje
0

Bebe koje doje više plaču, ali je majčino mlijeko ipak najzdravije

Sarajevo-x.com
Medicinsko istraživačko vijeće iz Velike Britanije savjetuje dojiljama da ne paniče ukoliko njihova beba plače malo više od bebe njihove prijateljice koja ne doji, jer je to sasvim normalno.

Broj mladih majki koje se odlučuju da ne doje svoje dijete je u porastu, a mnoge navode da ih hrana koju prave bebama smiruje više od majčinog mlijeka. U provedenoj studiji 300 mama je anketirano o temperamentu njihove bebe i o ishrani, a od 300 beba, 137 beba je hranjeno majčinim mlijekom, 88 jede isključivo vještačku hranu, a 91 ima kombinovanu ishranu. Bebe koje se hrane majčinim mlijekom su bile malo temperamentnije, a bebe koje jedu vještačku hranu su bile mirnije, prenosi BBC.

Istraživački tim i dalje tvrdi da je, bez obzira na učestalost plača i vezu sa majčinim mlijekom, upravo majčino mlijeko neprikosnoveno u izgradnji imunog sistema bebe. Mlade majke vrlo često tvrde da samo majčino mlijeko nije dovoljno bebi i da zato beba plače.

Međutim, naučnici naglašavaju da je sasvim normalno ukoliko je beba razdražljiva nakon jela i da, ako mislite da treba još, slobodno pokušate opet, nakon čega će beba zaspati. Naučnici su također dodali da mnoge bebe plaču i od umora ili su mokre pa im treba promijeniti pelene.

Razlog zašto su bebe koje se hrane vještačkom hranom smirenije je jednostavno zato što su previše nahranjene. Vrlo često i odrasli ljudi traže utjehu u hrani, tako isto se ponašaju i bebe.