Zdravlje
79

Asim Kurjak, Erich Saling i Frank A. Chervenak postali počasni članovi "Ian Donald" škole ultrazvuka u BiH

Piše: Š. B.
Aida Hadžibajrić i Asim Kurjak
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ugledni doktori i naučnici, profesori i vrsni stručnjaci u oblasti ginekologije, neonatologije i ultrazvučne dijagnostike Asim Kurjak, Erich Saling i Frank A. Chervenak postali su danas počasni članovi "Ian Donald" škole utrazvuka u BiH.

Specijalnim gostima Sarajeva, Jahorine i "Ian Donald" škole u BiH su danas na Jahorini tokom održavanja trodnevnog Regionalnog kongresa o ultrazvuku u ginekologiji i perinatologiji uručeni specijalni certifikati kao i priznanja organizatora Kongresa.

Trodnevni Kongres se u organizaciji "Ian Donad" škole u BiH prvi put održava u Sarajevu, a priliku da svoje misli i ideje iznesu kolegama i medijima imali su vrsni stručnjaci i najeminentnija domaća, regionalna i svjetska imena iz oblasti nauke i medicine.

Profesori Asim Kurjak i Frank A. Chervenak direktori su međunarodne "Ian Donald" škole, dok je doktor Chervenak u isto vrijeme i šef najveće privatne univerzitetske poliklinike "Cornell" u New Yorku.

Doktor Erich Saling iz Njemačke otac je perinatalne medicine te prvi doktor koji je u brigu o trudnoći i plodu uveo perinatalni tim sastavljen od pedijatra, neonatologa i drugih medicinskih stručnjaka.

Zaslužan je i za primjenu tehnike amniocenteze, odnosno procjene stanja fetusa u visokorizičnim trudnoćama putem amniotičke tekućine.

Najveću zaslugu za održavanje Kongresa i okupljanje vrsnih stručnjaka ginekologa, neonatologa i dijagnostičara ide timu "Ian Donald" škole za BiH.

Direktor Škole je prim. dr. Taib Delić, kodirektorica mr.sc.dr. Selma Porović, osnivač i idejni tvorac prof.dr Asim Kurjak, dok je za organizaciju cjelokupnog PR-a zaslužna Aida Hadžibajrić.

Bh. tim se za pomoć pri organizaciji posebno zahvaljuje partnerima: BiH IVF centar Bahceci, Fotona, Bayer, Amicus, Gene Planet, Medis, GE Medial Systems i UniCredit.

Agencija koja je pripremila Kongres je Pro Optimus Tours Sarajevo koja je specijalizovana agencija za organizaciju korporativnih evenata za pravna lica iz oblasti medicine i farmaceutike.