Kineska studija
0

Arsen i vitamin A mogu izliječiti leukemiju

Sarajevo-x.com
Neki pacijenti koji boluju od leukemije i drugih rijetkih bolesti krvi i koštane srži uspješno su izliječeni kombiniranom terapijom arsena i vitamina A, stoji u dugogodišnjoj studiji provedenoj u Kini.

U članku objavljenom u naučnom magazinu 'Proceedings of the National Academy of Sciences' ljekari su iznijeli rezultate liječenja krvnih bolesti putem kombinirane terapije arsenom i vitaminom A.

Od 85 pacijenata koji su u dugom periodu od 70 mjeseci uzimali ovu terapiju, čak 80 njih se potpuno oporavilo.

Nakon završetka terapije, pacijenti su imali dozvoljene količine arsena u krvi, nije bilo recidiva raka, niti su imali srčanih ili dišnih tegoba, što ukazuje na pouzdanu sigurnost kombinacije lijekova, tvrde ljekari.

Vitamin A i prije je bio istican kao značajan faktor u borbi protiv raka, no ovo je prvi put da se pokazao efektivnim 'na duge staze', dok je arsen 2000. godine uvršten na listu dozvoljenih lijekova za liječenje leukemije i sličnih bolesti krvi.

Arsen je hemijski element, metaloid, u zemljinoj kori zastupljen u nekoliko minerala.Nekoliko enzima koji su neophodni za život sadrže arsen.

Arsen je jedan od mikroelemenata i njegova minimalna dnevna količina je veoma niska 0,04 mg. Neka jedinjenja arsena vrlo su otrovna, dok druga već nekoliko stotina godina služe kao lijek protiv određenih bolesti.